rafal1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Zacznę od początku a więc od założeń. Przerabiamy ok 30l budynek o pow. 40m2 na cele mieszkalne, zrobione zostało pełne ocieplenie oraz wymieniona stolarka okienna na okna PCV. CWU realizowane z wymiennika 80l z pojedyńczą wężownicą. W budynku mają znajdować się 2 pokoje o pow. ok 15 m2 każdy oraz łazienka i kotłownia. I właśnie w związku z tą ostanią mam pytania. Jako żródło zasilania chciałbym zastosować kocioł stałopalny 8KW z miarkownikiem ciągu i tutaj pierwsze pytanie czy taki kocioł mogę zapiąć w układ zamknięty?? czy lepiej na otwartym ?? zaznaczam, że pomieszczenie kotłowni będzie maiało ok 2,4m wysokości tym samym nie mam możliwości umiejscowienia zbiornika wyrównawczego wyżej niż 2,4m stąd rozważanie nad układem zamkniętym. Mam również obawę że pompa będzie wypychała czynnik przez naczynie wyrónawcze. Wykonałem juz instalację do rozdzielacza z rur miedzianych i na tym utknołem. Proszę was koledzy podpowiedcie jaki układ najlepiej wybrać może ktoś budował coś podobnego, Jak to wszystko połączyć aby chodziło, Możę ktoś posiada jakiś schemat, który odpowiadałby moim założeniom. Z góry Dizkięki. Pozdrawiam
rafal1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 myślałem o prostym układzie mniej więcej coś takiego
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam Instalacje zrób w układzie otwartym , niższe koszt i mniej problemów Jeżeli przewyższenie naczynia przelewowego nad najwyższym grzejnikiem będzie więcej niż 0,3m przy pompach montowanych na zasilaniu to nie będzie obaw o wypychanie czynnika przez naczynie przelewowe Przepisy w załączniku Pozdr PN na Naczynia Wzbiorcze.pdf
rafal1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Sambor a jak schemat ??
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Schemat jest ok, jeżeli masz rozdzielacz to daj do grzejników rury w podłodze najlepiej z PEX-a, Jak będziesz grzał na 70C na kotle, to będziesz miał zapewnioną ochronę powrotu. ;) Pozdr. PS jak chcesz to utrudnić to jeszcze są pompy kotłowe, zawory 3-D, 4-D i inne wynalazki utrudniające ludziom życie. ;)
piastun Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Sambor w jakiś temacie pytałeś się o wysokość umieszczenie naczynia przy pompie na powrocie ale nikt nie odpowiedział. Jak należy rozumieć to " Wysokość położenia naczynia wzbiorczego H w metrach określona jest przy rozdziale górnym – od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego (rys.3). Wysokość H, w [m], powinna wynosić: B) w instalacjach ogrzewań wodnych pompowych z pompami obiegowymi o wysokości podnoszenia Hp [m] zamontowanymi na powrocie H>0,7 Hp " CZy jeżeli mam pompę (pompa na powrocie) która podnosi wodę na wysokość 4m to wysokość położenia naczynia od najwyższego punktu w instalacji ma wynosić 3m? pzdr
rafal1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor #7 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Instalacje mam juz z miedzi, czy jeżeli chodzi o armaturę odcinaąco zasilającą schemat jest poprawny czy jeszcze coś dodac.
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #8 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ale pompa jest na zasilaniu a nie na powrocie.+ dodatkowo tam będzie rozdział dolny. A jak na to norma polska
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #9 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Instalacje mam juz z miedzi, czy jeżeli chodzi o armaturę odcinaąco zasilającą schemat jest poprawny czy jeszcze coś dodac. Brakuje jeszcze zaworu spustowo - napełniającego, ale to oczywiste.
rafal1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor #10 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zawór spustowy chcę dać na kotle natomiast dopełniający na powrocie z wymiennika CWU będzie OK?
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Wymagania co do różnicy wysokości obowiązują też dla wymiennika bojlera - praktycznie najwyższy punkt bojlera musi być min 0,3m poniżej dna naczynia wzbiorczego.
rafal1986 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor #13 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Sambor Dzięki za wszystkie podpowiedzi, powiedz jeszcze czy taki układ nie byłby lepszy ?
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #14 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ten pierwszy był lepszy - następuje samoodpowietrzenie przez naczynie wzbiorcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.