Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niskie Ciśnienie Na Kotle Na Paliwo Stałe.

szyr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Instalator zainstalował mi nowy piec 2,6 m w bud. o pow. 130 m. dotychczas opalałem domek piecem gazowym ale go chcę wyłączyc i ogrzewać drewnem z pieca UKS. Wszystko ladnie podłączone ale w żaden sposób nie można uzyskać ciśnienia na kotle. Nadmieniam,że kocioł jeszcze nie był rozpalany a tylko napełniany razem z całą instalacją. kiedy dopuszczam wodę to przelewa się ona przez naczynie wyrównawcze które jest zamontowane 7 m nad piecem. Niestety cisnienie na manometrze to 0,2 a powinno byc chyba max 1,0, jaka przyczyna?Pozdrawiam :wacko:

Opublikowano

wszystko jest w porządku

dotychczas kocioł gazowy pracował w układzie zamkniętym w którym było ciśnienie

obecnie posiadasz kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym który pracuje bez ciśnienia

Opublikowano

Coś nie tak bo przecież teraz na kotle to jest układ otwarty na gazowym jest zamknięty.Nadmieniam,że wszystkie grzejniki odpowietrzane były i nie stwierdza sie już powietrza.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Centralne ogrzewanie działa ale niepokoi mnie taka systuacja. Grzejniki posiadają zawory termostatyczne ale działają dopiero przy odkręceniu ich na 3,5 i wtedy jest ciepły grzejnik. Co może byc przyczyną?

Opublikowano

Witam. Instalator zainstalował mi nowy piec 2,6 m w bud. o pow. 130 m. dotychczas opalałem domek piecem gazowym ale go chcę wyłączyc i ogrzewać drewnem z pieca UKS. Wszystko ladnie podłączone ale w żaden sposób nie można uzyskać ciśnienia na kotle. Nadmieniam,że kocioł jeszcze nie był rozpalany a tylko napełniany razem z całą instalacją. kiedy dopuszczam wodę to przelewa się ona przez naczynie wyrównawcze które jest zamontowane 7 m nad piecem. Niestety cisnienie na manometrze to 0,2 a powinno byc chyba max 1,0, jaka przyczyna?Pozdrawiam :wacko:

no jak masz 7 metrów nad kotłem to powinieneś mieć pomiędzy 06-07 bar na manometrze podejrzewam że masz jakich dalekowschodni manometr
Opublikowano

Centralne ogrzewanie działa ale niepokoi mnie taka systuacja. Grzejniki posiadają zawory termostatyczne ale działają dopiero przy odkręceniu ich na 3,5 i wtedy jest ciepły grzejnik. Co może byc przyczyną?

no 3,5 to odpowiednik 22st w pomieszczeniu czyli jest ok
Opublikowano

no to na temat manometru nie będę się już wypowiadał ,a grzejniki ustawiasz na tyle i chcesz mieć w pomieszczeniu jak chcesz mieć 24st to ustawiasz na 4 jak 16 to ustawiasz na 2 i to cała filozofia głowic

Opublikowano

Prosze o prawde o tym manometrze jeśli do kitu to prosze o polecenie dobrego. Dziekuje za szybką odpowiedż.Pozdrawiam

Opublikowano

termomanometry sawsze sa słabe a ferro to w szczególności ,jeśli chciałbyś super manometr to kup taki z duża tarczą i ciśnieniem do 1,5 bar ale z racji ze takie cudo kosztuje ok 60-100zł to poszukaj manometru z jak najmniejszym ciśnieniem np. do 2,5 bar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.