zielin44 Opublikowano 24 Lipca 2013 #1 Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam forumowiczów, wczoraj podczas czyszczenia wyłączonego pieca (nie pracuje od dwóch tygodni) odpadł mi jego wew. kawałek, Obecnie wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu - czy któryś z was orientuje się czy to już koniec i muszę myśleć o zakupie nowego kotła, a może piec trochę jeszcze popracuje ? Kocioł został kupiony w 2008r przez poprzednich właścicieli mojego domu (nie wiem w jakich warunkach był eksploatowany przez pierwsze dwa lata użytkowania). Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Krzysiek
Gość jacek61 Opublikowano 24 Lipca 2013 #2 Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam To jeszcze nie koniec. Ścianki kotła są pokryte smołą i właśnie odpadł jej kawałek a pod nią jest zardzewiała blacha bo ta smoła z pieca raczej nie chroni przed korozją. Jak czyszczę kocioł opisałem tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13987-czyszczenie-kotla-z-nagaru-jak-to-ogarnac/ w poście #4 Tylko przed wypaleniem smoły w kotle sprawdź ile jest tej smoły w kominie bo może się zapalić i nieszczęście gotowe. Widzę, że masz mocowania pod ruszt awaryjny a więc nie nie powinno być kłopotu. Kocioł będzie jeszcze służył wiele lat ale trochę o niego trzeba zadbać. Pozdrawiam
zielin44 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 24 Lipca 2013 Dziekuję za odpowiedź, czyli rozumiem że powinienem oczyścić kocioł ze tej smoły do końca - do gołej blachy. Faktycznie podważając jej krawędzie odpada. To dopiero mój drugi sezon, człowiek cały czas się uczy - byłem przekonany, że to "czarne" po bokach jest na wyposażeniu pieca :) Czyszcze go w mierę regularnie i do tej pory nie odchodziło. A i pewnie teraz spalanie się zmniejszy. pozdrawiam Krzysiek
Gość jacek61 Opublikowano 24 Lipca 2013 #4 Opublikowano 24 Lipca 2013 Jeżeli pod tą smołą nie ma wody (czyli kocioł się nie "poci" bo wtedy koroduje ) to zostawił bym to usuwanie smoły do września, na pewno będą jakieś chłodniejsze dni i wtedy zastosował jedną z podanych w linku metod. Taka gruba smoła zwykle dobrze odpada. A na przyszłośc jak zmieniasz opał czy ustawienia w kotle to sprawdzić czy nie osadza się smoła. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.