robkom Opublikowano 22 Lipca 2013 #1 Opublikowano 22 Lipca 2013 Witam! Robię nową instalację i zastanawiam się nad sposobem mieszania wody do podłogówki. Z tego co zauważyłem są dwa sposoby: z zaworem 3D np.: http://allegro.pl/rozdzielacz-mieszajacy-5-sekcyjny-alpha-2-esbe-i3371840049.html i z głowicą termostatyczną: http://allegro.pl/rozdzielacz-5-mieszajacy-podlogowki-silowniki-i3402639615.html . Który zespół jest lepszy? Jak działa ten z głowicą termostatyczną? bo zawór 3d to wiem.
robkom Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 22 Lipca 2013 dodam jeszcze że mam już na piecu zawór 4D i z niego będzie zasilanie na ten nowy rozdzielacz, z tego 4D zasilane też są grzejniki więc będzie ustawiona temp. ok. 50st. na dom. A jak działa ten drugi zestaw z głowicą?
Gość Digitrax Opublikowano 22 Lipca 2013 #4 Opublikowano 22 Lipca 2013 A jak działa ten drugi zestaw z głowicą? Dupnie, zapomnij o nim :D
sambor Opublikowano 22 Lipca 2013 #5 Opublikowano 22 Lipca 2013 Układ CO i podłogówki powinny być tak połączone aby pompy nie pracowały w szereg. Czyli za zaw 4-D równolegle do pompy CO włączasz zasilanie podłogówki. Oczywiście tylko układ z zaw 3-D na podłogówkę.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 23 Lipca 2013 Dupnie, zapomnij o nim :D możesz coś więcej napisać dlaczego? jest tych zestawów najwięcej na rynku. Chciałbym coś więcej o tym się dowiedzieć. (i tak planuje kupić jak radzi Sambor z 3-D)
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #7 Opublikowano 23 Lipca 2013 Jak już wiesz co kupić to możesz spokojnie poszukać na forum w ramach relaksu inf o tym drugim układzie i poczytać co cię ominie jak go nie kupisz :P Pozdr. PS Jak myślisz - na rynku jest dużo - raczej dla tego że mało kto kupuje a nie że jest dobry. ;)
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #8 Opublikowano 23 Lipca 2013 thx Sambor :) wieczorem wrzucę fotkę jak mam rozwiązany zawór 4-d przy piecu aby upewnić się czy dobrze planuję podłączyć podłogówkę . Pytanie jeszcze czy bypass jest konieczny? bo widzę że te rozdzielacze z 3-D go nie mają. Dodam że planuje kupić 5 obwodowy roz. gdzie 3 będą na siłownikach i regulatorach pokojowych Tybox 710 a 2 obwody na zwykłych głowicach termostatycznych na rozdzielaczu.
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #9 Opublikowano 23 Lipca 2013 Do czego ten bypass ma być? Przecież tam nie ma grawitacji , tylko obieg wymuszony, podobnie jak na CO. Co do fotki to daj raczej cały schemat , bo mogą być różne "kwiatki" Pozdr.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #10 Opublikowano 23 Lipca 2013 bypass - piszą że po to aby po zamknięciu się siłowników pompa nie uległa uszkodzeniu i wtedy woda idzie bypassem.
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #11 Opublikowano 23 Lipca 2013 W twoim przypadku jest to pompa adaptacyjna - tam możesz zamknąć wszystko a pompa się dostosuje. A swoją drogą dlaczego nie dasz jednego termostatu pokojowego sterującego pompą - to prostsze a przy podłogówce, która ma dużą bezwładność bardziej skuteczne. Już nie piszę o cenie bo takie rozw jest tańsze.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #12 Opublikowano 23 Lipca 2013 wymarzyło mi się że chcę mieć w 2 pokoikach i sypialni termostaty na ścianie i w ten sposób sterować temp. w pomieszczeniach. Wiem że trochę droższe rozwiązanie ale jakoś to przeżyje :). Jeden termostat pokojowy sterujący pompą - czyli wyłącza pompę po osiągnięciu temp. w pomieszczeniach, tak? tylko trzebaby go gdzieś w centralnym miejscu umieścić, i tu pojawia się problem bo mam 5 małych pomieszczeń.
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #14 Opublikowano 23 Lipca 2013 Jaki to ma być kocioł - brak naczynia wzbiorczego lub przeponowego w zależności od wersji układu. Pompa CWU powinna być na gałęzi za trójnikiem, raczej bez zaworu różnicowego - chyba że jest grawitacja na kotle Pompa podłogówki podłączona w szereg z pompą CO -uwaga patrz post #6 . Dodatkowo podłączona w szereg z pompą CWU - koszmar. Mam nadzieję że to tylko na rysunku! Pozdr.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #15 Opublikowano 23 Lipca 2013 kocioł miałowy, zasypowy, układ otwarty, naczynie jest na zasilaniu, zaraz poprawię schemat. Grawitacyjnie idzie na bojler. Resztę zaraz poprawię.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #16 Opublikowano 23 Lipca 2013 poprawiłem schemat ale nie wiem jak podłączyć tą pompkę na rozdzielacz podłogówek...
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #17 Opublikowano 23 Lipca 2013 Teraz lepiej, ale wywal ten zawór różnicowy, Zasilanie podłogówki wepnij pomiędzy pompę CO i zaw 4-D - ten układ mieszacza podłogówki praktycznie robi się w kotłowni aby była możliwość łatwej regulacji temp wody zasilającej podłogę.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #18 Opublikowano 23 Lipca 2013 tak? a te zawory zwrotne są potrzebne? bo jeszcze są w sprzedaży przy rozdzielaczu ... potrzebny?
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #19 Opublikowano 23 Lipca 2013 zawór zwrotny powinien być przed lub za każdą pompą. Dodatkowo przydatny jest filtr przed pompą podłogówki i zawór kulowy odcinający , nie koniecznie w skrzynce., może być w kotłowni. Filtry skośne w poziomie.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #20 Opublikowano 23 Lipca 2013 thx Sambor, to już dużo mi pomogło. Teraz mogę spokojnie kupić rozdzielacz z zaworem 3-D, szafkę i montować. A jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało, odnośnie rury do podłogówki, kupiłem kan thermu blue floor pe-rt - czy to dobry wybór?
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #21 Opublikowano 23 Lipca 2013 Jak już kupiłeś to najlepszy ;) , .A na poważnie wszystkie markowe do zwykłej podłogówki się nadają, a twoja jest dobra Pozdr.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #22 Opublikowano 23 Lipca 2013 thx Sambor, uspokoiłeś mnie z tą rurą :). Znalazłem rozdzielacz który mi prawie odpowiada, http://allegro.pl/rozdzielacz-5-mieszajacy-do-podlogowki-esbe-a-i3405799603.html zamienię tylko zawór na ESBE VTA 372, dołożę filtr, termometr jak w tym zestawie http://allegro.pl/rozdzielacz-5-mieszajacy-do-podlogowki-esbe-sso-i3407480141.html (przyda się) i pompę też zmienię na ALPHA2 (nie L) lub LFP ALPHA2, lub WILO stratos pico, bo o tych Halmach nic nie znalazłem więc strach zaryzykować (a może się mylę). Trochę drożej wyjdzie ale to ma służyć latami.
sambor Opublikowano 23 Lipca 2013 #23 Opublikowano 23 Lipca 2013 W takim razie warto cały mieszacz podłogówki przenieść do kotłowni.
robkom Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor #24 Opublikowano 23 Lipca 2013 tak akurat mi pasuje że cały rozdzielacz z szafką będzie w kotłowni :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.