Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rdza W Komorze Zasypowej


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

 

Prawie dwa tygodnie temu napisałem w temacie dotyczącym mojego kotła post odnośnie rdzy, która pojawiła się w komorze zasypowej:

 

Po ok. dwóch miesiącach nie palenia w ramach wolnego czasu postanowiłem przepalić w kotle' date=' by pozbyć się smoły z komory zasypowej i przy okazji zagrzać wodę w bojlerze. Większa część smoły została usunięta szpachlą przy temperaturze 80°C na kotle. Wszystko wyglądało w porządku przez tydzień. Niestety po tygodniu zauważyłem, że na ściankach komory zasypowej zaczęło się coś pojawiać, ale nie jestem pewien czy to jest rdza? Jeżeli tak to co robić? Dodam, że obecnie na kotle temperatura wynosi 20-21°C, wszystkie drzwiczki uchylone.[/quote']

 

 

Tak to wyglądało:

 

104n6og.jpg

 

 

Obecnie wygląda tak:

 

zyj6lz.jpg

 

 

W związku z tym, że sytuacja pogarsza się (rdza pojawiła się również na bocznych ściankach komory zasypowej) postanowiłem założyć nowy temat.

 

Dodam także, że kocioł (Dworek ZN 17kW) ma 6 lat i w poprzednim sezonie pierwszy raz był eksploatowany jako kocioł dolnego spalania i na początku 2013 roku dmuchawa została zastąpiona elektronicznym miarkownikiem ciągu.

 

Nie wiem co dalej robić, dlatego proszę Was o pomoc.

 

 

Pozdrawiam,

H3nio.

Opublikowano

Miałem podobną sytuację w zeszłym roku i wtedy posmarowalem wszystkie ścianki w kotle olejem i pomogło. A w tym roku po prostu już tak dokładnie nie czyscilem, zrobię to przed samym sezonem. Obecnie nie ma rdzy.

Opublikowano

Normalna rdza.

Niezabezpieczone żelazo pod wpływem czynników zawartych w atmosferze ( w tym przypadku wilgoć w powietrzu) utlenia się.

Jak Cię to bardzo denerwuje to zrób tak samo jak kolega Zenekw.

 

Kotłach dziury się robią od palenia w nich niż od takiej rdzy.

Opublikowano

Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Po prostu przez 6 lat nie było rdzy w kotle, więc pojawienie się jej trochę mnie zaniepokoiło.

 

 

Pozdrawiam,

H3nio.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czyścić i konserwować olejem to trzeba zaraz po sezonie, a nie w połowie sierpnia. Teraz to sobie możesz już darować. Być może za miesiąc, może trochę później (w zależności od pogody) trzeba będzie zacząć powoli przepalać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.