Doze Opublikowano 2 Lipca 2013 #1 Opublikowano 2 Lipca 2013 Nowa instalacja z rur pcv. Podczas zakrecenia zworu cieplej wody z pieca do kaloryferow, nastepuje nagrzewanie 2 kaloryferow, a potem pozostale staja sie letnie. Chodzi o to, ze kiedy chce nagrzac tylko boiler, to nagrzewaja sie tez kaloryfery (jedna strona domu). Czy powrot wody zimnej kaloryferow powinien byc rowniez zabezpieczony zaworem ? Tutaj maly szkic mojej instalacji - narysowane rury powrotu, jedna wyraznie nagrzana i to nia idzie cieplo do kaloryfera (tak przypuszczam). http://www.tinypic.pl/7mbjoi7unh55
gersik Opublikowano 3 Lipca 2013 #2 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zrób zdjęcia zaworów i instalacji bo z tego schematu nic nie jest wiadome oprócz tego że jest prawdopodobnie źle spięta.
Doze Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Lipca 2013 Postaram sie wrzucic zdjecia (jesli dalej bedzie taka koniecznosc). Odpowiedz mi prosze wczesniej, czy CO powinno byc odciete 2 zaworami ? Ja mam odciecie cieplej wody z pieca do CO, bez odciecia dolu, czyli "zimnej", ktora wraca z kaloryferow do pieca i laczy sie z powrotem boilera. Hydraulik, ktory to robil twierdzi, ze moze zawor, ktory zamyka ciepla wode do CO jest wadliwy. Rura za nim jest letnia, a ta powrotna goraca - dlatego wlasnie sadze, ze problemem sa powroty i brak zaworu. Jakie moga byc inne przyczyny ? Na co zwrocic uwage ?
orzech1976 Opublikowano 3 Lipca 2013 #4 Opublikowano 3 Lipca 2013 Prawdopodobnie naczynie wzbiorcze jest źle podpięte Narysuj schemat podpięcia naczynia wzbiorczego
gersik Opublikowano 4 Lipca 2013 #5 Opublikowano 4 Lipca 2013 Jeśli masz źle zamontowane naczynie zbiorcze to nie zamykaj obydwu zaworów bo ciśnienie w kotle po nagrzaniu może rozsadzić ci kocioł. Dlatego każdy pyta się o naczynie.
Doze Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 4 Lipca 2013 Nie wiem jak mam narysowac ten schemat. Mam 2 naczynia. Jedno zamkniete zaworem (parter), bo pietro bylo pozniej konczone i tam dali 2 naczynie, ktore teraz obsluguje caly dom. Czego zdjecia sa potrzebne ? Pieca, boilera i okolicznych rur w kotlowni ?
gersik Opublikowano 5 Lipca 2013 #7 Opublikowano 5 Lipca 2013 Zrób zdjęcia kotła i jego podłączenia jak również bojlera i naczynia zbiorczego tego na górze.
Doze Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor #8 Opublikowano 5 Lipca 2013 Wyglada na to, ze problem rozwiazany. Dolaczyli trojnik metalowy przed piecem i teraz powroty z boilera i kaloryferow lacza sie zaraz przed kotlem. Dorobili tez kolanko przy powrocie z kaloryferow. Teraz kilka pytan. Naczynie zbiorcze jest zrobione przelewowo przez kaloryfery. Czy to jest akceptowalne rozwiazanie, czy musi byc rura bezposrednio od pieca ? Na pietrze mam wszedzie termostaty. Czy warto dolozyc do pieca zawor bezpieczenstwa (chodzi mi o zapobiegniecie ewentualnemu wybuchowi pieca) ? Nie wiem jak to sie nazywa fachowo, ale przy piecu mam na to miejsce. PS. Parter nie ma termostatow i jest zawsze otwarty.
sambor Opublikowano 5 Lipca 2013 #9 Opublikowano 5 Lipca 2013 Co to znaczy przelewowo przez kaloryfery - NW musi być prowadzone bezpośrednio z kotła rurą min 1" Zawór bezpieczeństwa jest przydatny, ba nawet zalecany.
Doze Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor #10 Opublikowano 5 Lipca 2013 O ile pamietam to cos takiego mowil. Moze chodzilo mu o polaczenie boilera z naczyniem zbiorczym. Generalnie nie moge dac zaworu za powrotem kaloryfera, bo bym moglo sie cos stac. Zawor do pieca dokupie.
gersik Opublikowano 6 Lipca 2013 #11 Opublikowano 6 Lipca 2013 Kolego Doze pewnie masz spapraną instalacje wokół kotła i dlatego tak się bronisz od pokazania jej na fotkach. Pewnie robiłeś sam ze względu na oszczędności, albo wziołeś "krawca" któremu obojętne jest co będzie z twoją instalacją. Dolaczyli trojnik metalowy przed piecem i teraz powroty z boilera i kaloryferow lacza sie zaraz przed kotlem. Dorobili tez kolanko przy powrocie z kaloryferow. A gdzie się mają łączyć ? O co chodzi z tym kolankiem?
Doze Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor #12 Opublikowano 6 Lipca 2013 gresik ty jestes jakis nienormalny ? Ja po prostu nie mialem czasu/ochoty/nie widzialem sensu. Gdyby problem nie zostal rozwiazany, to bym zrobil zdjecia - to chyba proste. Piec, jak i caly dom robila ekipa hydraulikow. Na koniec szef powiedzial, ze porozmawia sobie z pracownikiem, ktory to konczyl, bo zle zrobil. Wszystkie czesci lacznie z trojnikiem dostalem za free - w ramach gwarancji. W pierwszym poscie jest naszkicowane jak wygladaly powroty - wszystko bylo na jednej rurze i z niej do pieca wchodzilo. Zadnego trojnika nie bylo, tylko rura pcv. Tutaj masz narysowane co zostalo zrobione. Porownaj sobie z rysunkiem z pierwszego postu. Teraz rozumiesz, czemu uwazalem, ze cos nie tak z powrotami ? http://www.tinypic.pl/5hjx6o712d1o
gersik Opublikowano 7 Lipca 2013 #13 Opublikowano 7 Lipca 2013 Kolego bez obrażania. O nie normalności możemy sobie porozmawiać prywatnie na "ustawce". Hydraulikiem to może jest ich szef (chociaż spytał bym o uprawnienia), a nie ekipa (czyt. krawcy) skoro ci tak podłączyli piec (czyt. kocioł) jak narysowałeś na drugim schemacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.