Daro2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Doradźcie gdzie w kotłowni umieścić kolektor z grzałkami do dogrzewania CO CWU. Grzałki będą zasilane wiatrakiem do dogrzewania ciepłej wody. Myśle umieścić kolektor zaraz u wylotu gorącej wody z pieca. Latem będzie przejmował dogrzewanie/podgrzwanie/podtrzymywanie temp w zależności od siły witru. Zimą będzie podtrzymywał temperaturę w ukłądzie CO.
Daro2013 Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor #2 Opublikowano 3 Lipca 2013 Stosował ktoś takie rozwiązanie?
sambor Opublikowano 3 Lipca 2013 #3 Opublikowano 3 Lipca 2013 Takie rozwiązanie sprawdza się przy zastosowaniu grzałek w zasobniku CWU
Daro2013 Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor #4 Opublikowano 4 Lipca 2013 Ale moje CWU będzie miało 140L to za mało by gromadzić zimą energię. Zimą kolektor z grzałkami przejmowałoby rolę dogrzewania / podtrzymania ciepła w CO. W skrajmy przypadku gdy ja główny palacz w domu zostaję rozłożony chorobą uruchamiam w nim grzałki elektryczne i dogrzewają dom. Zimą, na północy kraju gdzie mieszkam, mocno wieje, więc energi bedzie sporo. Czy umieszczenie tego kolektora u wylotu z pieca /dobrze zaizolowane/ jest optyamlne? Innej opcji oprócz jak piszesz nie widzę. Pomijam fakt wykorzystania bufora, ze względów finansowych, który byłby idealny do tego typu celu.
Daro2013 Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor #5 Opublikowano 7 Lipca 2013 Hydro powiedział by w przyszłości wstawić grzałki do zbiornika CWU. Zbiornik dwupłaszczyznowy. Po nagrzaniu wewnątrz zbiornik będzie na zewntątrz w płaszczu oddawał ciepło do wody krążącej w układzie. To ma dogrzać układ CO. Jak Wy to widzicie. Czy trzeba jakiś zawór zastosować który puści ciepłą wodę z CWU do układu CO po nagromadzeniu określonej temperaturze. Byłby to także minimalny bufor ciepła na wielkie mrozy
sambor Opublikowano 7 Lipca 2013 #6 Opublikowano 7 Lipca 2013 Takie rozwiązanie stosuje od dawna ACV w swoich zasobnikach multiwalentnych. Na poniższym przykładzie dodatkowo z pompą ciepła.
Daro2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor #7 Opublikowano 10 Lipca 2013 Grzałka jest tam w zbiorniku CWU?
sambor Opublikowano 10 Lipca 2013 #8 Opublikowano 10 Lipca 2013 Tak , jak widać na rys. Grzałka 3 faz w zależności od pojemności moc 6-9kW. To układ standardowy w przypadku firmy ACV .
Daro2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor #9 Opublikowano 11 Lipca 2013 gdzie tam jest dokłądnie ta grzałka bo ja z tekigo schematu nie mogę się dopatrzyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.