Korsarz Opublikowano 25 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam Posiadam piec Defro Komfort Eko 20 KW, to był mój drugi sezon grzewczy na tym piecu (i w całłym życiu) :rolleyes: poprzedniego lata wszystko było dobrze, zimą piec sprawuje się wyśmienicie (w tym sezonie spaliłem tylko 3 tony groszku - dom z lat 60-tych typowy kwadraciak 150 mkw ocieplony styropianem 10 cm) - pierwszej zimy żona stwierdziła iż musze mieć w kotłowni jakąś inna kobietę - tak często tam przesiadywałem - no ale musiałem się naumieć tego pieca :wub: . oki tyle wstępu PROBLEM : Odkąd skończył się sezon grzewczy mam problem z temperaturą na piecu. piec idzie w "trybie letnim" - bojler do podgrzania 150 litrów, temp. zadana 45 st.... przez jakiś miesiąć zamiast 45 st piec trzymał w bojlerze wodę o temp. 55 st natomiast od ponad 2 tygodni temperatura w bojlerze niespada poniżej 64 st. !!!! Co może być tego przyczyną ??? czas podawania 10 s przerwa 85 s (minimalna moc) dmuchawa 25% POMOCY żona marudzi że z kranu wrzątek leci, dzisiaj dziecko prawie się poparzyło :( a ja bezradny jestem jak niemowalak... Pozdrawiam
darecki2308 Opublikowano 26 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam w tym trybie pracy sterownika temper. zadaną jest temperatura kotła .(więc zasobnik będzie nagrzewał się do temp. na kotle ) . poczytaj w DTR steownika ,
kiminero Opublikowano 26 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Jak możesz to wrzuć foto jak masz ten boiler podpięty. Może masz "genialne" obejście grawitacyjne pompy CWU. Sterownik po złapaniu temp zadanej 45 na boilerze, wyłącza pompę CWU, a "genialne" obejście grawitacyjne się otwiera i goni boiler do temp kotła. Taka teoria. Do sprawdzenia czy pompa CWU jest wogóle wyłączana przy zadanym progu oraz obecność (lub nie) zaworu różnicowego. Napisz też czy masz zawór zwrotny sprężynowy za pompą CWU, bo i przez pompę może się grawitacyjnie coś przeciskać. Jednym z rozwiązań tego problemu jest założenie zaworu termostatycznego na wyjściu wodu ciepłej (użytkowej) z boilera. Ustawiając na nim żądany próg (np. 45) masz pewność, że większa temperatura przez niego nie przejdzie, nawet jak w boilerze będzie 80. Koszt ok 250 plus montaż. Poczytaj o termostatycznych zaworach 3D np. Afriso, ESBE.
darecki2308 Opublikowano 26 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Jednym z rozwiązań tego problemu jest założenie zaworu termostatycznego na wyjściu wodu ciepłej (użytkowej) z boilera. Ustawiając na nim żądany próg (np. 45) masz pewność, że większa temperatura przez niego nie przejdzie, nawet jak w boilerze będzie 80. Koszt ok 250 plus montaż. Poczytaj o termostatycznych zaworach 3D np. Afriso, ESBE. to jest jedno z najlepszych rozwiązań , ale jak z pewnością zauważysz kosztowne przedsięwzięcie .
Korsarz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor #5 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam Dziękuję za odpowiedzi. co to jest DTR sterownika? jeśli chodzi o "grawitacje" to nie w tym problem - wydaje mi się iż wcześniej bylo tak że sterownik odcinał pompke po osiągnięciu zadanej temp. natomiast teraz pompka chodzi cały czas (nawet na sterowniku jest znaczek o załączeniu pompki). a piec grzeje dopóki nie osiągnie temp. 60-65 st. Pozdrawiam
kiminero Opublikowano 26 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 26 Czerwca 2013 OK. DTR, czyli instrukcja (Dokumentacja Techniczno-Ruchowa). Ile ty masz tam u siebie pomp? Powinny być dwie: CO i CWU. W trybie letnim pompa CO stoi a pompa CWU pracuje cyklicznie. Byćmoże wypadł ci czujnik z boilera lub stracił "kontakt" z blachą albo się zwyczajnie popsuł.
darecki2308 Opublikowano 26 Czerwca 2013 #7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 wydaje mi się iż wcześniej bylo tak że sterownik odcinał pompke po osiągnięciu zadanej temp. natomiast teraz pompka chodzi cały czas (nawet na sterowniku jest znaczek o załączeniu pompki). a piec grzeje dopóki nie osiągnie temp. 60-65 st. Pozdrawiam jeśli wcześniej praca tej pompy w trybie letnim była jak opisujesz to przyczyną może być to co przedmówca napisał . co nie zmiena faktu , że u mnie praca sterownika w trybie letnim jest równoznaczną zadaną z kotła .
Balzak Opublikowano 26 Czerwca 2013 #8 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Sprawdź w sterowniku w menu serwisowym jak masz ustawioną. Pompa CWU Lato, powinna być wyłączona i wtedy po nabiciu bojlera do zadanej pompa CWU zostaje wyłączona.;
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.