Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.o Własnymi Siłami

Mariogrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkownikw

postanowiłem sam wykonać nową instalację C.O.

i Was proszę o uwagi oraz rady czy to będzie działać?

dotychczas miałem starą instalację w stali (grawitacja) rozpocznając od 2 " z pieca na odejściach do grzejników 0,5"

kończąc. Podzielona na trzy piony ale to już historia bo ją rozebrałem.

W chwili obecnej planuje zrobić w systemie PP (wyjście z pieca na długości około 3 metrów w planach jest miedź fi 25)

następnie ciąg PP fi 32 z odejściami do grzejników na fi20.

pomyślałem,iż wykonam podłączenie wszystkich grzejników w jeden ciąg rur fi 32 odpowiednio zasilenie i powrót wraz z odejściami i powrotaimi na fi 20 tak jak wspomnialem wcześniej.

Oczywiście zainstalowana będzie również pompka

problemem jst aż 11 grzejnikw w tym ciągu czy to ma szanse zadziałać?

grzejniki stalowe płytowe,

czy w takim przypadku konieczne jest stopniowanie średnicy rur ciąg głównego co kilka grzejników

np wjście z pieca fi 40 aż za czwarty grzejnik następnie fi 32 na odcinku od czwartego grzejnika do np ósmego.

Od ósmego do dziesiątego fi 25 i ostanie dwa już fi 20

nie wiem czy jasno to opisałem ale mam nadzieję że Ktoś z Was pomoże mi w tej zagadce

Opublikowano

Narysuj schemat - będzie prościej zrozumieć.

Opublikowano

Układ w konfiguracji jak na schemacie może ale wcale nie musi pracować poprawnie. Trzeba dobrze policzyć przepływy, spadek cisienia i opory, dobrać pompę, i nastawy wstępne na zaworach termostatycznych. O kompensacji wydłuzeń i mocowaniu rurociągów nie ma co pisać, bo na stronach producentów znajdziesz wszystkie informacje. II musisz pamiętać że rury PP wymiaruje się w średnicach zewnętrznych. Np rura PP stabi 20 ma ściankę grubości 3,4 mm czyli średnica wew to tylko 13,2 mm. Kolejna sprawa to bezpieczeństwo instalacji pracującej z kotłem na paliwo stałe. Przy zagotowaniu wody w układzie ( może nie od razu po pierwszym) może się okazać że znacznej części instalacji już nie masz, kocioł powinien być zabezpieczony przed wzrostem temperatury przez wężownicę schładzającą.

Opublikowano

nie jestem w tej dziedzinie fachowcem chciałbym to wykonać sam ze względów czysto ekonomicznych:)

odnośnie grubości ścianek rur PP zdaję sobie sprawę chętnie wybrał bym miedź bo ma cieńsze ścianki ale przeciw jest cena.

Jeśli chodzi o temperaturę pieca to do tej pory nie ustawiałem więcej niż 50 stopni.

Oczywiście piec posiada elektronikę sterującą oraz dodatkowo chce podłączyć UPS-a (do tej pory nie było) by zabezpieczyć się przed wyłączeniem prądu.

Gorzej będzie z policzeniem przepływów, ciśnień oraz spadków na tym kompletnie się znam a może brakuje mi wiedzy na temat wzorów bo liczyć umiem.

A może jest jakiś program lub niedościgniony wzór by wykonać samemu

odnośnie wężownicy to jak ją podłączyć jeśli będe w domu mogę przekręcić zawór ale co w przypadku kiedy mnie nie ma ?

czy jest jakaś automatyka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.