Mariogrz Opublikowano 28 Maja 2013 #1 Opublikowano 28 Maja 2013 Witam szanownych użytkownikw postanowiłem sam wykonać nową instalację C.O. i Was proszę o uwagi oraz rady czy to będzie działać? dotychczas miałem starą instalację w stali (grawitacja) rozpocznając od 2 " z pieca na odejściach do grzejników 0,5" kończąc. Podzielona na trzy piony ale to już historia bo ją rozebrałem. W chwili obecnej planuje zrobić w systemie PP (wyjście z pieca na długości około 3 metrów w planach jest miedź fi 25) następnie ciąg PP fi 32 z odejściami do grzejników na fi20. pomyślałem,iż wykonam podłączenie wszystkich grzejników w jeden ciąg rur fi 32 odpowiednio zasilenie i powrót wraz z odejściami i powrotaimi na fi 20 tak jak wspomnialem wcześniej. Oczywiście zainstalowana będzie również pompka problemem jst aż 11 grzejnikw w tym ciągu czy to ma szanse zadziałać? grzejniki stalowe płytowe, czy w takim przypadku konieczne jest stopniowanie średnicy rur ciąg głównego co kilka grzejników np wjście z pieca fi 40 aż za czwarty grzejnik następnie fi 32 na odcinku od czwartego grzejnika do np ósmego. Od ósmego do dziesiątego fi 25 i ostanie dwa już fi 20 nie wiem czy jasno to opisałem ale mam nadzieję że Ktoś z Was pomoże mi w tej zagadce
mlodzieniec Opublikowano 28 Maja 2013 #2 Opublikowano 28 Maja 2013 Narysuj schemat - będzie prościej zrozumieć.
Mariogrz Opublikowano 28 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 28 Maja 2013 nie wiem czy o taki schemat chodzi? czy taki rzut rozjaśni temat? szkic pokoi Model.pdf
Gość mak Opublikowano 28 Maja 2013 #4 Opublikowano 28 Maja 2013 Układ w konfiguracji jak na schemacie może ale wcale nie musi pracować poprawnie. Trzeba dobrze policzyć przepływy, spadek cisienia i opory, dobrać pompę, i nastawy wstępne na zaworach termostatycznych. O kompensacji wydłuzeń i mocowaniu rurociągów nie ma co pisać, bo na stronach producentów znajdziesz wszystkie informacje. II musisz pamiętać że rury PP wymiaruje się w średnicach zewnętrznych. Np rura PP stabi 20 ma ściankę grubości 3,4 mm czyli średnica wew to tylko 13,2 mm. Kolejna sprawa to bezpieczeństwo instalacji pracującej z kotłem na paliwo stałe. Przy zagotowaniu wody w układzie ( może nie od razu po pierwszym) może się okazać że znacznej części instalacji już nie masz, kocioł powinien być zabezpieczony przed wzrostem temperatury przez wężownicę schładzającą.
Mariogrz Opublikowano 28 Maja 2013 Autor #5 Opublikowano 28 Maja 2013 nie jestem w tej dziedzinie fachowcem chciałbym to wykonać sam ze względów czysto ekonomicznych:) odnośnie grubości ścianek rur PP zdaję sobie sprawę chętnie wybrał bym miedź bo ma cieńsze ścianki ale przeciw jest cena. Jeśli chodzi o temperaturę pieca to do tej pory nie ustawiałem więcej niż 50 stopni. Oczywiście piec posiada elektronikę sterującą oraz dodatkowo chce podłączyć UPS-a (do tej pory nie było) by zabezpieczyć się przed wyłączeniem prądu. Gorzej będzie z policzeniem przepływów, ciśnień oraz spadków na tym kompletnie się znam a może brakuje mi wiedzy na temat wzorów bo liczyć umiem. A może jest jakiś program lub niedościgniony wzór by wykonać samemu odnośnie wężownicy to jak ją podłączyć jeśli będe w domu mogę przekręcić zawór ale co w przypadku kiedy mnie nie ma ? czy jest jakaś automatyka?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.