plebidka Opublikowano 21 Maja 2013 #1 Opublikowano 21 Maja 2013 witam chciałem zasięgnąć waszej porady gdyż wiem ze na tym forum wypowiada sie dużo specjalistów,a mianowicie będę remontował stary komin przebiegaący przez środek domu.rozkułem go na całej długosci i moje pytanie jest takie czy jezeli komin przebiega przez ogrzewany dom to musze ocieplac kształtki ceramiczne (bo takowe będe używał),ja mysle ze chyba nie ma takiej potrzeby zwłaszcza ze stary kanał pozwala mi na włozenie ceramiki 18 na18 cm i pozostaje niewielki luz mysle ze wełna by mi sie tam nie bardzo juz zmiesciła,chyba ze istnieje jakis granulat który zastepuje wełne (jezeli tak to bardzo prosze o jakies namiary).druga sprawa polega na tym ze koncówka komina nad dachem jest wykonana z klinkieru i nie chciałbym sie pchać w dodatkowe kosZty zeby ja rozbużać,więc myślałem dojechać tą kamionką do klinkeru (pozostaje około 70 cm do wylotu) tylko czy nie będzie problemów z ciągiem zmiana przekroju kamionka 18 na 18 cm a kanał w klinkierze 12 na 26cm.bardzo proszę o porady z góry dziękuję i pozdrawiam.
AdamGuitar Opublikowano 22 Maja 2013 #2 Opublikowano 22 Maja 2013 Nie ma potrzeby docieplania. można to wykonać np. na przejściu przez nieogrzewany strych i ponad dachem.
plebidka Opublikowano 22 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 22 Maja 2013 dziękuje za odpowiedz a nie orientuje się pan jak z tą zmianą przekroju u wylotu ("...sprawa polega na tym ze koncówka komina nad dachem jest wykonana z klinkieru i nie chciałbym sie pchać w dodatkowe kosZty zeby ja rozbużać,więc myślałem dojechać tą kamionką do klinkeru (pozostaje około 70 cm do wylotu) tylko czy nie będzie problemów z ciągiem zmiana przekroju kamionka 18 na 18 cm a kanał w klinkierze 12 na 26cm.bardzo proszę o porady z góry dziękuję i pozdrawiam.
AdamGuitar Opublikowano 22 Maja 2013 #4 Opublikowano 22 Maja 2013 Lepiej byłoby wykonać całość. Jedynie na samym wylocie często stosuje się zwężki, tu jednak pozostaje 70 cm. Można jednak spróbować jak komin będzie sobie radził. Przejscie z przekroju w przekrój musi być płynne nie raptowne (próg)
plebidka Opublikowano 22 Maja 2013 Autor #5 Opublikowano 22 Maja 2013 dziękuję i pozdrawiam,spróbuję jak będzie funkcjonował komin bez rozburzania tego klinkieru,jezeli bedą problemy to będę zmuszony go rozebrać i włożyć kamionke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.