Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Pz Ktoś Posiada?

artec71

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na tą chwile to mysle że kociołek na 5, spalam od25-35 kg na dobe ale w domu mam 24-25st C.Powierznie mam 94m dół i 100 bez ścian poddasze użytkowe. Zawsze instalatorzy i producenci proponuja wieksza moc kotła. Ja uważam że na moje metry 15kw to w zupełności daje rade a u Ciebie 20kw w zupełności wystarczy.Dodam że moja kotłownia jest 14m od domu w budynku gospodarczym.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Witam

Podbijam temat.

Może ktoś napisze jak mu się  kociołek sprawował w zimie???.

Ja waham się między defro komfort eco a komfort eco pz. Za palnik ekoenergii liczą sobie ok 4 stówek więcej.

Mam do ogrzania ok 180 m powierzchni użytkowej + garaż 36 m i piwnica ok 70m (ogrzewane na pół gwizdka). Myślę , że kocioł 20kw wystarczy.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu kotła Komfort eko PZ 30 KW. Posiadam dom o powierzchni ok. 250 m2(do ogrzania). Dom jest z początku lat 90 tych, 2 kondygnacje mieszkalne plus nieogrzewana piwnica. Sciany pustak pianowy-kanał powietrzny-pustak żużlowy oraz ocieplenie 8 cm styropianu. Strop akerman i 4 cm styropianu, plastikowe okna. Instalacja na grzejnikach żeliwnych oraz boiler 140 litrów. Zdaję sobie, że trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie które chcę zadać, ale ze względu na potrzebę przedstawienia sprawy współlokatorom potrzebuję chociaż szacunkowych danych. Chcę zapytać z jakim zużyciem opału muszę się liczyć na tym kotle przy podanych parametrach budynku(np. w ujęciu dobowym). Nadmieniam, że jako główne paliwo chciałbym stosować miał węglowy. Z góry dziękuję za odpowiedź.  

zajrzyj na stronę cieplowlasciwie.pl tam jest kalkulator zapotrzebowania - otrzymasz wynik przybliżony ale powie Ci co nieco o Twoim budynku. już teraz mogę stwierdzić że 30KW to za dużo. powinieneś celować w okolicę 20KW 

jak będziesz znał zapotrzebowanie to policzysz ile zużyje opału dom w największe mrozy. to będzie odnośnik dla zużycia w sezonie

Bardzo dziękuję za wskazanie. Ciekawa stronka. I tu zrodził się kolejny problem o który chcę zapytać. Z wyliczenia wyszło mi, że potrzebuję 18-24 kW dla kotła węglowego zasypowego lub podajnikowego lub 33-40 kW dla miałowego. Wszyscy sprzedawcy wciskają mi kocioł min. 30 kW (rekordzista 38 kW), a to co napisał kolega Timon120777 oraz kalkulator ze strony podają niższe wartości dla kotła węglowego. Jednak jak pisałem mam zamiar przeważnie palić miałem a tutaj wartości mocy podane ze strony są wyższe. Więc jak mam dobierać moc kotła na podstawie danych dla kotła węglowego czy miałowego?

paląc miałem w kotle z podajnikiem liczyć się należy z wyższym spalaniem ze względu na jego niższą kaloryczność, sprawność samego kotła będzie wyższa niż kotła zasypowego opalanego tym samym paliwem. stąd różnice mocy dla różnych rodzajów kotłów a tego samego paliwa.

dobrac moc musisz zależnie od tego czy kupisz z podajnikiem czy "śmieciucha"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.