riko77 Opublikowano 31 Marca 2013 #1 Opublikowano 31 Marca 2013 Witam serdecznie! Kilka dni temu uruchomiono mi instalację CO w nowym domu,- podłączyli tylko grzejniki na parterze i piętrze , podłogówkę nie uruchamiano z uwagi na dom bez piwnic z podłogą na gruncie i temp zewnętrzne ok. 0C.... Po 3 dniach nastąpił spadek ciśnienia z 1 bar do 0,1 bar, po dolaniu wody do 0,8 bar następnego dnia spadek do 0,3 bar. W instalacji około 500litrów wody... Wskazania podaję dla temp wody w instalacji ok. 15 C / przy dolnej wartości ciśnienia/, temperatura podczas grzania nie przekraczała 40 C wody w instalacji. Nadmieniam , że paliłem w ciągu dnia , na noc pozostawiałem włączone pompki / temp nie spadała w instalacji poniżej 10C / Instalacja zamknięta z buforem 600/ 200 l z dwoma obiegami - parter 5 grzejników, piętro - 6 grzejników....... Czy taka sytuacja może jednoznacznie świadczyć o wycieku , czy też jest to tzw. faza odpowietrzania układu ???? Proszę o wszelkie sugestie...
majschi Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 w noewj instalacji odpowietrzanie układu moze trtać naewt 2 tyg wiec nie przejmował bym się spatkami cisnienia w uruchamianiu instalacji rozumiem że uklad zostal sprawdzony ciśnieniowo przed wylaniem posadzek co jest jednoznaczne z jego szczelnoscią pozdrawiam
bolone Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam, miałem podobną sytuację przed zimą, też nowy dom, spadek ciśnienia przez pierwsze tygodnie ogrzewania to normalne, potem się wszystko unormowało, na początku było to związane z małymi nieszczelnościami na zaworach w grzejnikach, po dokręceniu na zaworach, myślałem że układ jest nieszczelny, gdyż nadal był spadek ciśnienia o ok. 0,5 bar na dzień/dwa, ale po jakimś czasie układ się unormował i teraz trzyma ok 1,5 bar. Pozdrawiam.
riko77 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedzi , trochę mnie uspokoiliście mnie ... jeszcze raz dzięki, Dzisiaj spadek miałem na poziomie 0,2 bar. Zawory na grzejnikach dokręcane już były ,- nie ma wycieków pozostaje czekać ... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.