jaffa Opublikowano 21 Marca 2013 #1 Opublikowano 21 Marca 2013 Witam, przygotowuje sie do przymusowej wymiany moje smiecucha na nowszy model i spodobaly mi sie kotly z podajnikiem na ekogroszek; piec 25kw. Przegladałem parametry różnych pieców i nic nie moge dopasowac co by pasowało do mojej istniejącej instalacji bez użycia pompki. Dotej pory cały obieg wody był grawitacyjny a powrót wody mam umiejscowiony 8cm na posadzką. Myślałem nad skuciem posadzki ale poziom wody gruntej jest za wysoki i piec stałby w wodzie a podniesienie powrotu wody nie wchodzi w gre wogóle bo juz jest na max. Czy spotkał sie ktos z kotłem z niskim powrotem, choiciarz z 10 cm nad ziemia?
hektoras Opublikowano 21 Marca 2013 #2 Opublikowano 21 Marca 2013 Jaffa u mnie jak robił instalację to powrót przechodzi na środku piwnicy przez pomieszczenie wym. 1,5x2m(takie zagłębione w związku także z niskim poziomem wód grunt.) przy schodzie do dużej piwnicy 3,5x5,5m prawie po posadzce i później wychodzi po ukosie lekko do góry (ok.40cm) następnie przez fundament (środkowa ściana nośna i komin) i do pieca w pom. kotłowni. Mam dodatkowo zamocowaną pompkę ale chodzi i bez. Trzeba pamiętać o odpowiednich upoziomowaniu rur ale starzy instalatorzy z praktyką potrafią to wykonać i powiedzą Ci czy u Ciebie będzie można tak wykonać. Szukaj takiego ale z własnego doświadczenia wiem że taki instalator a do tego jeszcze człowiek uczciwy i nienaciągacz-tani, bez protekcji będzie cięzko znaleźć. Ale jest to możliwe tylko trzeba na niego b.długo czekać i przypominać się mu. Takie życie. No chyba że nie zależy Ci na kasie to na pewno znajdziesz od ręki.
jaffa Opublikowano 21 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 21 Marca 2013 Dzięki za odpowiedz, troche mnie nie zrozumiałeś chyba, instalacje to ja już mam założoną razem z piecem od 20 lat, spisywała się bezbroblemu. Jednak piec już zaczyna lecieć i chcę go wymienic na bardziej bezobsługowy. Do tej pory piece co oglądałem miały powrót na 20 cm najniżej ale może jakąś firme przeoczyłem i dlatego tu się zapytuje czy ktoś sie spotkał z niższym powrotem w tych nowych kotłach.
jarek78 Opublikowano 23 Marca 2013 #4 Opublikowano 23 Marca 2013 Musisz poszukać po mniejszych producentach,któryś na pewno zrobi Ci na zamówienie powrot niżej.Nie chcę być stronniczy polecając z mojej okolicy(Elbląg). Jeśli będziesz zainteresowany to dam ci namiary.
jaffa Opublikowano 31 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 31 Marca 2013 Dzięki Jarek za odpowiedź, też na to wpadłem, gadałem z heitz-em. Ma przyjechać człowiek powymierzać i wycenić:) Temat do zamknięcia.
Termex Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam Odpowiadam na bieżąco Zebiec seria Merkury odległośc osi powrotu od dołu kotła 9 cm pozdrawiam
KPO3 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witam. Powrót w nowym piecu może być wyżej i to będzie dalej działało jak działa do tej pory
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.