Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Defro Duo 25Kw

pawelko88

Rekomendowane odpowiedzi

Jak powinienem ustawić powyższy piec z podajnikiem? Do ogrzania 3 piętra, na pierwszym podłogówka, 2 grzejniki i 3 (nieużytkowane) też grzejniki. W sumie około 450 m2. Do tego ogrzewanie wody. Obecne ustawienia:

Temp. zadana CO - 64

TEmp. zadana CWU - 50

Czas podawania - 7s

Przerwa podawania - 32s

Siła nadmuchu - 70%

Praca podtrzymania - 47s.

Przerwa podtrzymania - 14 min

Went. w podtrzymaniu: Czas pracy 45s., Czas przerwy 14min.

Do tego regulator KEY UMS-4 i programator czasowy ZCM-11

• 1 rok później...

Ale coś się złego dzieje na tych ustawieniach? Żużle, koksy, niedopały, czy po prostu dużo pali?

Piec pracuje wg ustawień dość blisko mocy nominalnej, metraż ma słuszny do obsłużenia, obijał się nie będzie.

zmieniłbym pracę podtrzymania z 47  na 5 do 10 sek i przerwę podtrzymania na 30-40 minut oraz zrezygnował z nadmuchu w podtrzymaniu chyba że stoi dłużej niż przerwa pomiędzy podaniami w podtrzymaniu czyli 30-40 minut

uważam że nie ma sensu dmuchać w podtrzymaniu  gdy jest krótkie- jest wtedy niedobór tlenu i powstaje sporo syfu który osiada na wymienniku

uważam że nie ma sensu dmuchać w podtrzymaniu  gdy jest krótkie- jest wtedy niedobór tlenu i powstaje sporo syfu który osiada na wymienniku

zaciekawil mnie ten wpis,i mam pytanie czy kociol ktory po cyklu pracy wchodzi w podtrzymanie np.na 15min i potem znowu rozpoczyna cykl pracy,czy przedmuchy  sa potrzebne?,czy tylko nie potrzebnie wychladzaja kociol?

ja uważam że jak stoi poniżej godziny to nie ma sensu dmuchać bo nie zgaśnie, chyba że jakiś słaby węgiel albo miał- wtedy trzeba dmuchnąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.