Infinity007 Opublikowano 18 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Witam, jestem posiadaczem kotła Tlinger'a 25kW (tłokowy). Męczę się z ustawieniami od pary tygodni. Przy obecnych ustawieniach zasobnik (ok 120 kg groszku) starcza mi na 3 dni. Chciałbym zrozumieć ogólna zasadę działania. Czy kocioł pobiera mniej paliwa jeżeli wyłączy mu się podawanie w trybie podtrzymania? Obecnie kocioł w trybie praca (temp kotła<temp nastaw) podaje paliwo co 2 minuty, dmuchawa na 10/20 biegu. W trybie podtrzymania nie podaje paliwa i dmucha na 15s co 10minut (dmuchawa 7/20). Temperatura pieca 50*C. Popiołu nie ma dużo, brak spieków, więc wypalanie paliwa niemal w całości. Co mogę jeszcze poprawić? Czy wyłączenie podawania w trybie podtrzymania to dobry pomysł? PS: Wyczytałem gdzieś, że czasem pomaga uszczelnienie bocznych wylotów w "ruszcie". To prawda? Proszę o pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 ,,,, Chciałbym zrozumieć ogólna zasadę działania. ,,,, ,,,, Proszę o pomoc, pozdrawiam Witaj Infinity007. Moim zdaniem trafiłeś na najlepsze forum dotyczące zagadnień związanych z kotłami i zasadą ich działania. Masz masę materiału do przeczytania. Musisz wygospodarować na to odpowiednio sporo czasu, aby to wszystko przejrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robogaz Opublikowano 19 Marca 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Witam Zrezygnuj z nadmuchu w podtrzymaniu tak czesto i zrób to raz na 30 min a podanie powinno być wtedy kiedy opał w podtrzymaniu jest na końcu paleniska w strone zbiornika. Nadmuch dla ,nie też jest zbyt wysoki bo daje na m 1/2 pracy wentylatora.Jak zmniejszysz nadmuch to wydłużysz czas przerwy między podawaniami czyli w całym cyklu dobowym zejdziesz ze spalania na +. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infinity007 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 czyli nie praktykuje sie wyłączenia podawania paliwa w podtrzymaniu, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gylorm Opublikowano 28 Listopada 2014 #5 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Oczywiście że się nie praktykuje. Nie wiem w ogóle skąd taki pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.