Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rzeczywista Sprawność Kotłów Gazowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buszując ostatnio w internecie natrafiłem na taką oto stronę, przedstawia ona rzeczywistą średnioroczną sprawność różnych kotłów, w tym kondensacyjnych.

Wniosek pierwszy, wszystkie kotły są takei same, reszta to marketing. Wniosek drugi, rzeczywista sprawność kotłów kodnesacyjnych to nie więcej niż 90%, czyli z 1m3 gazu tj. 34Mj uzyskamy 8,496kwh, a nie jak często przyjmuje się do wyliczeń na forum 9,44, a nawet 10kwh.

Small differences in the calculated SAP annual efficiency values are not significant and should not be relied on when comparing boilers.

http://www.boilers.org.uk/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ciekawa strona, najważniejsze że da się to zrobić bez wielkich pieniedzy a samym badaniem zainteresowani są producenci kotłów.

Gdyby tak wprowadzić to do wszelkich kotłów, również węglowych w Polsce i dotować (np. w programie Ograniczenia Niskiej Emisji) tylko wymianę kotłów które uzyskują dobrą średnioroczną sprawność.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ciekawa strona, najważniejsze że da się to zrobić bez wielkich pieniedzy a samym badaniem zainteresowani są producenci kotłów.

Witam,

Jak zrozumiałeś metodologię tych pomiarów i wydaje Ci się ona prosta, to naświetl tutaj, bo nie wiadomo o czym rozmawiacie.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Nie pisałem nic o metodologii ani o tym że jest ona prosta. Badania musza być tanie bo kotły w Wielkiej Brytani są w podobnych cenach jak w Polsce – natomiast spotkałem sie na tym forum ze stwierdzeniem że gdyby tak badać kotły to musiałyby być 3 x droższe niż obecnie.

Co do metodologii jest trochę w dokumencie

http://projects.bre.co.uk/sap2005/pdf/SAP2005_9-83.pdf

strona 23 punkt 9.2.3.

Preferowanym żródłem wiedzy o efektywności kotłów jest Rządowa Daza Danych (tworzona na podstawie badań w laboratoriach wg norm europejskich– nie znalazlem jakich) ale może również producent sam wyznaczyć taką efektywność (Appendix J) lub dla istniejących a nie produkowanych urządzeń użyć tabeli 4.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Buszując ostatnio w internecie natrafiłem na taką oto stronę, przedstawia ona rzeczywistą średnioroczną sprawność różnych kotłów, w tym kondensacyjnych.

Wniosek pierwszy, wszystkie kotły są takei same, reszta to marketing. Wniosek drugi, rzeczywista sprawność kotłów kodnesacyjnych to nie więcej niż 90%, czyli z 1m3 gazu tj. 34Mj uzyskamy 8,496kwh, a nie jak często przyjmuje się do wyliczeń na forum 9,44, a nawet 10kwh.

Small differences in the calculated SAP annual efficiency values are not significant and should not be relied on when comparing boilers.

http://www.boilers.org.uk/

mysle że troszkę za mocno pojechałeś po kondensatach kocioł kondensacyjny dobry ma ok 98 % a kocioł wiszący zwykły atmosferyki ma ok 60-65% minus straty ciepła jeśli ogrzewamy pomieszczenie w którym wisi kocioł i pobiera ciepłe powietrze do spalania ,to wtedy możemy mieć sprawność mniej niż 60% i dużo nie trzeba liczyć wystarczy porównać temperaturę spalin ok 200st nasyconych w ilości ok 30m3 z 1m3 gazu oraz 30m3 spalin o dużo mniejszej wilgotności o temperaturze ok 25-35st dla kondensata
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem, pretensje do badających. Mi dopiero po założeniu sprawności kotła jak wyżej wychodziły jakieś normalne wartości, więc przyjmuję powyższe za prawdę objawioną, a marketingowy bełkot producentów, za nic nie warty stek bzdur. Oczywiście każdy ma prawo do własnych wniosków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.