krzysiek83 Opublikowano 3 Marca 2013 #1 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam ponownie ekspertow! Pomysly odnosnie mojej kotlowni ewoluowaly. Pojawil sie tam bufor 800 litrow. Jednak cala reszte skopiowalem z kotlowni bez bufora. I tutaj popelnilem blad, tak jak na zalaczonym obrazku: do podlogowki kupilem zawor 4D, ktory bez sensu bedzie czerpal ciepla wode z bufora i ja oddawal po zmieszaniu na dno. Zawor juz przyjechal kurierem i teraz moje pytanie: czy moge zaslepic ten zawor 4D od dolu (tam gdzie oddaje zmieszana wode na powrot do 'kotla' (u mnie bufor), tak, aby pracowal jako zawor 3D? Czy nie ryzykowac i wymienic go na 3D? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #3 Opublikowano 3 Marca 2013 Tu są potrzebne dwa zawory 3-D - jeden na podłogówkę, drugi na zab temp powrotu na kocioł, pomiędzy pompą i buforem. Oczywiście tam gdzieś jest naczynie wzbiorcze, którego nie ma na rys. Taki sposób grzania CWU wymaga temp buforu min 60-65C Pozdr. Cytuj
krzysiek83 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #4 Opublikowano 3 Marca 2013 sambor, nic nie umknie Twojej uwadze ;-) piekny, pachnacy od nowosci laddomat juz czeka na zamontowanie miedzy kotlem a buforem. Naczynie wzbiorcze bezposrednio miedzy piecem a buforem, bez zaworow po drodze. Wracajac do tematu: moge zaslepic ten 4D czy nie? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #5 Opublikowano 3 Marca 2013 Ja bym nie zaślepiał, tylko wstawił 3-D odpowiedni do sterownia temp podłogówki, oczywiście wraz z siłownikiem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi