zeluzg Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor #26 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Przy 8 coś tam sie kreci . Ustawiłem min na 15% i max 30 % . Z wyłączeniem wentylatora już rozwiązana zagadka . Start pompy mam ustawiony na 35 stopni . jeżeli temp spadnie do 35 stopni na wyświetlaczu pojawia się alarm brak opału i od tego czasu wentylator kreci sie jeszcze 20 minut. W tej chwili chce sie skupić na optymalizacja spalania i ciepła w piecu.
zeluzg Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor #27 Opublikowano 14 Grudnia 2012 coraz wiecej mi sie rozjasnia dzieki waszej pomocy. mam ustawiony start pompy CO na 35 stopni CWU 40 stopni. na swoim sterowniku ecomax250 po przejsciu nacisnieciu F mam zadana cwu 35 a pokazuje okolo 25 stopni. to normalne? bzykos jak masz?
bzykos Opublikowano 14 Grudnia 2012 #28 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Masz druga pompę do ładowania CWU? Pokazuje Ci temperaturę CWU-25st? Toż to zimna woda...:-(
zeluzg Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor #29 Opublikowano 14 Grudnia 2012 nie mam . ale pokazuje mi 25 stopni . Temp zadana 30 stopni . Pewnie jest czujnik nie podłączony i dlatego Może ręcznie to wyłączyć ? wodę mam parząca :P dlatego zastanawiam się dlaczego na sterowniku takie wartości .
bzykos Opublikowano 14 Grudnia 2012 #30 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Żeby ustawić inną temp. CWU a na kotle, potrzebujesz drugą pompę. Jeśli chcesz tylko do odczytu temp.to podlacz czujnik ze sterownika do bojlera.
zeluzg Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor #31 Opublikowano 15 Grudnia 2012 dzisiaj bede testowal regulacje pid zmniejszylem max nadmuch wiatraka bo byc moze.to bylo.przyczyna przeskakiwania zadanej temp. przy.regulacji klasycznej.problem ten nie wystempuje.
zeluzg Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor #32 Opublikowano 15 Grudnia 2012 przy regulacj tradycyjnej temp dochodzi do zadanej wylacza sie wiatrak i temp spada o 2 stopnie po czym znow wiatrak nadrabia do zadanej i tak w kolko. przy regulacji pid temp mi nadbija nawet przy nadmuchu ustawionym na 30% . przy regulacji pid-s osiaga zadana temp i ja trzyma przy min pracy wiatraka. producent w instrukcji podaje ze przy pid-s straty kominowe sa minimalne co pozwala zaoszczedzic w opale. testowales bzykos pid-s?
bzykos Opublikowano 16 Grudnia 2012 #33 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ja już chyba wszystko testowalem;-) U mnie właśnie przeciagal na pracy Pid-s. Dlatego używam Pid. Jeśli Tobie ładnie trzyma zadana,to lepiej jeśli pracuje na Pid-s:-) A jaką masz tem spalin? Ja mam przy rozpalaniu ok 120st,podczas "normalnej" pracy koło 60. Więc dosyć mało. Dlatego może mi podnosił temp.zadaną,żeby zwiększyć temp. spalin.
zeluzg Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor #34 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Przy rozpalaniu jak ustawiłem nadmuch 30 % dzisiaj to temp spalin 120 stopni . wczoraj miałem 100 stopni przy nadmuchu 20% . Wczoraj o 15 rozpaliłem testowo to dzisiaj rano o 9 jeszcze pompa chodziła. Przy PID-S jak ustawie za mocno nadmuch to trochę za bardzo przeskakuje temp ale ładniej trzyma temp. wiatrak na min obrotach pracuje cały czas. Przy klasycznej regulacji jest dochodzenie do temp spadek o 2 stopnie i znowu dochodzenie. Taka amplituda.
zeluzg Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor #36 Opublikowano 16 Grudnia 2012 wiem , można ją zmniejszyć lub zwiększyć w ustawieniach. Ty mówisz , że masz min nadmuch wiatraka na 15 % . Przy tej wartości temp na piecu ci spada ? Ja mam w tej chwili min 4% max 20 %.
bzykos Opublikowano 16 Grudnia 2012 #37 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Może masz inny model wentylatora. Nawet wg instrukcji pisze,że przy obrotach min.temp.powinna spadać. Ma się jak najwolniej kręcić-nie "buczec".
zeluzg Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #38 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Dzięki bzykos za rady powoli ogarniam to wszystko.
zeluzg Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor #39 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Bzykos jaki masz nadmuch ja mam WPA 120 . http://sterownikico.pl/product.php?id_product=4
bzykos Opublikowano 31 Grudnia 2012 #40 Opublikowano 31 Grudnia 2012 O ile dobrze pamiętam, to WPA 117
zeluzg Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor #41 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam po roku czasu prawie :) Trochę już sobie obcykałem ten piec. Teraz się skupiam bardziej na optymalizacji spalania. Chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie wyniki spalania ? Ja ustawiłem sterownik tak: Max temp spalin +150 C Min nadmuch 8% Max nadmuch 45% Histereza 2C Czas przedmuchu 15 sekund co 12 minut jeśli jest potrzeba.
bzykos Opublikowano 9 Grudnia 2013 #42 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ja przy WPA 117 mam max nadmuch 29 min 12. przedmuchy w zadadzie nie maja znaczenia jeśli palisz z pid-em i nie przeciaga Ci tem powyżej 5 st ;-)
wajs Opublikowano 30 Stycznia 2014 #43 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam użytkowników ecomax 250. Panowie, od niedawna też jestem szczęśliwym posiadaczem w/w sterownika, pracuje z piecem pereko ksx 13 i dmuchawą wpa 117, jak do tej pory, jestem bardzo zadowolony z pracy sterownika. Sterownik pracuje w 3 trybie, czyli z pid-s i jest ok, elegancko trzyma temperature, regulując obroty dmuchawy, temperatury zadanej nie przegania o 5 stopni. W tym sterowniku jest też funkcja DOPALANIE. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa ta funkcja? Z czego bierze informację, z T1 czy z T3, przez jaki czas i tego typu informację, ponieważ chcę to jakoś pogodzić z funkcją BRAK OPAŁU, która działa tak jak trzeba, ustawiam sobie temperaturę spalin na 50 stopni, przez 15 min. i jest ok, jak temperatura spalin nie wzrośnie powyżej 50 stopni przez 15 min. na sterowniku pokazuje się alarm AL1 - brak opału, a funkcji DOPALANIE nie rozumiem.Wczoraj, jak paliłem w piecu, to tak: Rozpaliłem, sterownik ładnie trzymał temp. zadaną (3 tryb sterowania), później celowo nie podkładałem do pieca, aby sprawdzić co się będzie działo, po jakimś czasie symbol termometru zaczął pulsować, dmuchawa zwolniła obroty (uaktywniła się funkcja DOPALANIE), dalej nie podkładam do pieca i w następstwie AL1 - brak opału, wszystko ok, tak jak powinno być. Rozpalam od nowa, temperatura zadana osiągnięta, no to znów nie podkładam do pieca i po jakimś czasie od razu AL1 - brak opału, DOPALANIE nie uaktywniło się, zostało pominięte.Stąd moje pytanie odnośnie funkcji DOPALANIE, jak to działa?
zeluzg Opublikowano 9 Października 2014 Autor #44 Opublikowano 9 Października 2014 nie za niską masz temp spalin ? 50 stopni to mało. Rozpala ci się dobrze ? Jak ja bym tyle ustawił to raczej by mi się nie rozpaliło. U mnie przy rozpalaniu na Temp spalin jest około 90-120 stopni. A ograniczenie mam powyzej 160 stopni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.