anubus Opublikowano 11 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witajcie Mam problem z ustawieniem pieca kotly Żywiec Integra Lux 28 ze sterownikiem tech st-42. Moje parametry ustawione to: czas podawania 13 sek przerwa 47 sek moc dmuchawy 80% przesłona w dmuchawie praktycznie zamknieta praktycznie caly czas żużluje mi się groszek i zrzuca niedopalony. dokonywalem roznych ustawien i nic. dom ocieplony, powierzchnia okolo 270 m2. wegiel dobry 28MJ prosze o pomoc w dobraniu odpowienio parametrow pieca dziekuje i pozdrawiam
REM80 Opublikowano 31 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Witam! Podaje moje ustawienia na żywcu: dom: 240mkw temp w pomieszcz: 22-23st temp zew: -7st dzien -15st noc węgiel: Retopal ekogroszek z piasta zawór 4drozny w 10 stopniowej skali ustawiony na 4-4,5 (otwarty bardziej na obieg kotłowy) wentylator:30% klapa na wentylatorze: 6-8mm temperatura na piecu: 65st tamperatura za zaworem 4d (na grzejniki): 50st temp zał pomp:40st czas podawania: 13s przerwa w podawaniu:60s w podtrzymaniu:12s przerwa w podtrzymaniu: 40min przy tych ustawieniach cały zbiornik (150kg wegla) starcza na 5dni zeby piecyk mało palił to - zawor 4d usatwiamy tak zeby roznica temp na piecu i temp za zaworem był nie mniejsza niz 10 st a jak w domu zimno to podnosimy tem na piecu a nie na zaw 4d Wszytsko zależy od wegla; wegiel musi byc suchy; jak robi się szlaka i kalafiory to za duzo powietrza jak koksy to za mało np: dla groszku z kwk Chwałowice ustawienia: went 60% przysłona: 5cm czas podawania: 15s przerwa: 46s
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.