huhra Opublikowano 14 Listopada 2012 #1 Opublikowano 14 Listopada 2012 witam. Bojler elektryczno-co założony już chyba 4-5 lat. Na elektrycznym jest wszystko ok. I na CO w poprzednich latach też grzał, tylko w tym sezonie chcąc przestawić go z elektycznego na CO, dopadła mnie skleroza jak przekręcić te zawory. Bo po próbie tzw. metodą prób i błędów zalało pół domu... zawór:1-zasilanie zimna woda zawór:2-zasilanie z CO zawór:3-powrót CO na opcji elektrycznej, otwarty tylko 1 natomist 2 i 3 zamkniete wiec chyba prawidlowo bo grzeje na opcji CO zrobiłem tak: otwarty 1, otworzyłem 2 i 3 no i wyszło dopuszczenie wody do CO gdzie nadmiar wywalilo przelewem w naczyniu zbiorczym ALE przy otwartym 1 i 2 woda z CO nie zasila bojlera A przy otwartym 2 i 3 a zakmnietym 1, bedzie przeciez brak zasilania i przy poborze cieplej wody bedzie jej brakowac w instalcji jak to ma być właściwie ustawione bo za chol.... nie mogę sobie przypomnieć, z góry dziękuje Cytuj
pasik1002 Opublikowano 14 Listopada 2012 #2 Opublikowano 14 Listopada 2012 jak chcesz grzać c.o to musisz wszystkie zawory mieć otwarte jeśli wywala wode z c.w.u do c.o to znaczy że zbiornik masz uszkodzony Cytuj
huhra Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2012 jak otworzyłem wszystkie to wychodzi opcja dopuszczania wody do c.o i z przelewu naczynia zbiorczego leci woda ostro. uszkodzenie wewnatrz zbiornika? Cytuj
emilek Opublikowano 14 Listopada 2012 #4 Opublikowano 14 Listopada 2012 Korozją zjadła płaszcz i woda z wodociągu leci do C.O. jakbyś zakręcił 1 zawór i otworzył baterie to woda z C.O dostanie się do zasobnika, nie radzę eksperymentu ; p jedyne rozwiązanie nowy zasobnik Cytuj
pleXol Opublikowano 21 Listopada 2012 #5 Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) nowy zbiornik + anoda magnezowa (przeglad raz na rok lub dwa w zalez. od poboru wody) i bedzie na lata. ;) Edytowane 21 Listopada 2012 przez pleXol Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi