wowka1964 Opublikowano 31 Października 2012 #1 Opublikowano 31 Października 2012 Witam wszystkich posiadam od kilku dni piec jak w temacie zamontował go instalator i zakupiłem na start próbny kilka worków ekogroszku w markecie. Efekt po-prostu przeszedł moje oczekiwania byłem prawie wniebowzięty ale 5 worków się skończyło i zacząłem się rozglądać za opałem, i diabeł mnie podkusił na ekogroszek ze sklepu internetowego taniopał.pl czeski bo tani. Jeżeli jest ktoś kto przerabiał ten temat z ustawieniami i jeszcze takiego kotła to bardzo proszę o pomoc bo spędziłem przy nim prawie dwa dni i co trochę załapie to jak osiągnie temperaturę zadaną to w trakcie podtrzymywania gaśnie. Próbowałem z włączonym PID i z wyłączonym ale zielonego pojęcia nie mam o tych nastawach. Jak ktoś coś wie to pomocy.
TIMON120777 Opublikowano 2 Listopada 2012 #2 Opublikowano 2 Listopada 2012 jak ustawiłeś parametry podtrzymania???
wowka1964 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2012 Witam serdecznie niczego nie ustawiałem ponieważ próbowałem na wariancie "PID" i tylko regulowałem procentowymi udziałami dozowania paliwa i nadmuchu. Jeżeli znasz ten sterownik i piec to poproszę o pomoc.
TIMON120777 Opublikowano 3 Listopada 2012 #4 Opublikowano 3 Listopada 2012 przeczytaj instrukcję sterownika tam jest napisane że po przekroczeniu zadanej 0 5st sterownik przechodzi w tryb nadzoru. i zmienia nastawy z pid na manualne według parametrów z menu instalatora- Tryb nadzór. tam zmień parametry - musisz ustawić częste załączanie nadmuchu żeby żar nie wygasł i mżesz dołożyć też częstsze podawanie opału aby nie zszedł poniżej poziomu palnika. musisz pokombinować z tymi parametrami.moim zdaniem jednak skoro kocioł przeciąga ponad zadaną to pracowałbym z ustawieniami głównymi. sterownik powinien tak prowadzić kocioł żeby do podtrzymania nie przechodził. poczytaj o korekcji nadmuchu- może mimo mniejszej mocy trochę za mocno dmucha i temperatura złoża na tyle wysoka że mocniej przeciąga i się odstawia???nie widzę palnika i tego co na nim więc nie zgadnę co jest przyczyną
wowka1964 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 3 Listopada 2012 OK. z tego co zaobserwowałem to już podczas procesu rozpalania, (a próbowałem kilka razy bo tak jak pisałem gasł mi kilka razy) był problem z ogarnięciem płomieniem i żarem całej powierzchni palnika i wysypywał się węgiel. Jaka powinna być głębokość żaru w palniku żeby było OK.
TIMON120777 Opublikowano 3 Listopada 2012 #6 Opublikowano 3 Listopada 2012 głębokość złoża jest zależna od wielu czynników. dla użytkownika jest ważna wysokość złoża ponad poziom palnika. kopczyk powinien mieć około 2cm. wyższy to już przewęglony palnik a niższy to problemy z lewym powietrzem które zamiast pomagać w procesie spalania to wychładza palenisko. skoro jest problem w fazie pracy to zrób korektę nadmuchu- podnieś w górę i obserwuj czy jest poprawa. wrzuć kilka zdjęć bo błądzę jak dziecko we mgle gdy nie widzę problemu
jinks Opublikowano 5 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam, mam problem z ustawieniem pieca SAS multi 17kW ze sterownikiem st450 zPID. Sterownik nie ma problemu z osiągnięciem i utrzymaniem zadanej temperatury. Niestety groszek się nie dopala. ok. 5-10% popiołu to czarne węgliki. W jak sposób korygować proces palenia? Przy funkcji PID dostępne są tylko 2 korekty: nadmuch i podawanie węgla. Wstępnie po kilku próbach podawanie ustawiłem na - 30 (czyli min) a nadmuch +10. W jaki spoób to dalej korygować? Nie potrafię empirycznie dojść do tego co te 2 korekty właściwie zmieniają , bo PID i tak sam dobiera nadmuch i dawkowanie węgla:) Po wyłączeniu PID węgiel się dopala dobrze(przy ustawiniach fabrycznych). Chciałbym jednak rozgryźć ustawienia z PIDem. Z tego co podaje producent jest to lepsze rozwiązanie.
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2012 musisz albo obniżyć parametr odpowiedzialny za podawanie opału albo podnieść moc nadmuchu, nie pamiętam jakie sa wartości graniczne ale skoro z opałem zszedłeś do -30 to pewnie nadmuch tylko pozostaje jeszcze podbić no i pytanie o klapkę na wentylatorze czy otwarta na maksa czy przymknięta?
julo23 Opublikowano 7 Lutego 2014 #9 Opublikowano 7 Lutego 2014 Dołącze się do tego tematu bo też mam SAS ST-450 zPID. Tylko że 23kW. Włączyłem na próbę wczoraj tryb letni. Czy na tym trybie grzeje podłogówka ? Bo ikonka podłogówki nadal się świeci w tym trybie. Drugie pytanie, czy na trybie - Ogrzewanie domu lub pompy równoległe przy obecnej odwilży - czy można jakoś inaczej wyłączyć kaloryfery i grzać tylko podłogówką, niż tak jak ja teraz zmieniłem - opuściłem zadaną temp. na kaloryfery na 10*C ? Bo zauważyłem że przy tym ustawieniu chodzi chyba cały czas pompa od kaloryferów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.