Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ustawic Sterownik Lider Na Miał , Piec 25Kw , Palnik Samoczyszczacy "rynnowy"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec 25KW pleszewski z palnikiem samoczyszczasym , sterownik Lider , zawor trojdrozny, dom o pow. 150 m , w ubieglym sezonie palilem ekogroszkiem ale w tym sezonie chce sprobowac miałem, zakupilem mial 25 kw chwalowice, dzis zasypalem i sprobowalem i lipa :) temp. dzisiejsza u mnie to 16 C :)

Na stronce stalkotu znalazlem nastepujace ustawienia

Proszę wpisać ustawienia, które będą już na stałe. Cały proces spalania

wystarczy regulować CZASEM PODAWANIA i OBROTAMI DMUCHAWY. Te dwie funkcje

będą zmienne.

PROSZĘ KONIECZNIE USTAWIĆ STEROWNIK W TRYB "NOR" (nie EKO, nie KAL, nie D/N)

Wartości stałe:

- Czas pomiędzy podawaniem 95 sek.

- MIN OBROTY DMUCHAWY (ustawienia serwisowe) 23%

- MAX OBROTY DMUCHAWY (ustawienia serwisowe 55%

- Krotność podawania 2

- Czas przedmuchu 12 sek.

- Czas przerwy 8 minut

Wartości zmienne do regulacji. Tymi parametrami regulujemy to jak się pali.

- CZAS PODAWANIA 15 sek (proszę ewentualnie zwiększać jeśli poziom jest zbyt

mały)

- Obroty dmuchawy (zacząć do 40% i ewentualnie zwiększać)

Wszystko proszę regulować w/w parametrami zmiennymi. W stanie NADZORU kiedy

to obowiązują parametry "stałe" można ewentualnie zmieniać czas przerwy.

Ustawiłem temperature na piecu 48 C (nie ma podanej dla jakiej to temp.)

Po dojsciu pieca do temperatury 49 C przelaczyl sie w stan nadzoru po 8 min ,dmuchawa wlaczyla sie na 12 s (temp spadla do 46,5 C) i znow przelaczyl sie w stan rozpalania i tak wkólko mimo ze zmiejszylem czas przerwy na 6 min .

Prosze o pomoc , co zle robie , jakie parametry mam zmienic?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie napisałeś czego oczekujesz, jak wg Ciebie ma działać krotność?

Tu działa tak jak powinna, nie widzę nie tylko tragedii ale nawet małego odstępstwa od założeń.

Temperatura ma być 60C na każdym paliwie w tym kotle.

Opublikowano (edytowane)

Też jestem "szczęśliwym" posiadaczem tego palnika z takim samym sterownikiem... Po dwóch latach użytkowania i wieluuuuu godzinach spędzonych w kotłowni na dobieraniu i testowaniu różnych ustawień sterownika mogę stwierdzić że ten palnik to bubel i niedoróba! Przed tym sezonem trochę go zmodyfikowałem i teraz dopiero widzę różnicę w spalaniu węgla. Przed przeróbką nie było możliwe ustawienie sterownika tak żeby zlikwidować kopcenie... (na serwis STALKOT'u nie ma co liczyć bo mają w d...e użytkownika i udają że pierwszy raz o takim problemie słyszą) Piec zarastał sadzą tak że trzeba go było czyścić góra co 2 tyg.(sic) bo na ściankach wymiennika osadzał się 2-3 cm kożuch sadzy, teraz pomimo tego że piec z powodu wysokich temp na dworze chodzi głównie w trybie podtrzymania i grzeje CWU to kopcenia praktycznie brak :)

Jak widać na załączonym obrazku z przeróbkami poszedłem w stronę APPS-r'a ;)post-34430-0-50145300-1348516336_thumb.jpg

W tej chwili palę pieklorzem (groszkiem nie miałem) i mam u siebie takie ustawienia:

T. zadana 60

T. min 48

T. cwu 55

Cz. podawania 5s (wymaga tego specyfika budowy tego palnika - brak miejsca do odgazowania węgla)

Cz. między podawaniem 30s

Krotność 6 (jak widać w podtrzymaniu podaje tylko 5s co 18min)

Cz. przedmuchu 59s

Cz. przerwy 2min

Obr. dmuchawy 50%

Obr. w podtrz. 15%

Ważne są ustawienia serwisowe dmuchawy ponieważ jeżeli będziesz miał ustawioną max moc dmuchawy na 50% lub więcej to będziesz miał problem z płynną tegulacją mocy dmuchawy. Ja mam max moc dmuchawy ustawioną na 40% i wydaje mi się że to optymalne ustawienie.

Mam nadzieję że przyda Ci się to co napisałem ;)

Edytowane przez Afera
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Krotność 6 (jak widać w podtrzymaniu podaje tylko 5s co 18min)

Cz. przedmuchu 59s

Cz. przerwy 2min

Bardzo fajnie, niezła robota.

Tu jeszcze wydaje mi się, że zbyt intensywnie palisz w podtrzymaniu.

Czas przedmuchy dałbym na góra 30s, czas przerwy - 3 min

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ma się jak najmniej spalić ta dawka.

Jak dmuchasz minutę, to się rozgrzeje i (być może) za bardzo wypali.

Palenie w podtrzymaniu jest bardzo nieefektywne, lepiej niech się tylko podtrzymuje.

Opublikowano

Nie wytrzymałem do weekendu i sprawdziłem... niestety wynik niezadowalający. Zmniejszyłem tylko cz. nadmuchu w podtrzymaniu do 30s i efekt był taki że przy każdym przedmuchu palnik obficie dymił. Teraz spróbuje pójść w drugą stronę tzn spróbuję utrzymać więcej żaru w rynnie i zobaczę jakie będą efekty.