Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sieczkarnia Toporowa Do Zrębki


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw załatw trochę zrębki i spróbuj palić w Cichewiczu. Jak Ci będzie dobrze szło - co stoi pod dużym znakiem zapytania, to zastanawiaj się nad maszyną.

Opublikowano

Nie mam Ciechowicza;) Sprawa jeśli chodzi o piec również jest otwarta - dopiero będę kupował. Zrębka jako opał mi odpowiada, mam dostęp do gałęzi + dużo miejsca na składowanie itd. Chciałem zacząć zakupy od rębaka, żeby zrębka już sobie schnęła, Dużo jest tych rębaków - sieczkarni do kupienia w cenach 2-3 tyś piszą, że można tym zrębki produkować, a ja bym chciał wiedzieć jak z tym jest w praktyce. I jak taka zrębka z sieczkarni toporowej współpracuje z podajnikami typowo pod zrębkę,

Opublikowano

Zastanawiające, że na Alle nie ma podanych fotek produkowanej zrębki! Poproś o nie - powinna mieć max 3-4cm w największym wymiarze, inaczej trzeba konstruować podajnik po nowemu... A maszyna tego typu zużywa się szybko (głównie noże) czyli warto poprosić też o fotki tarczy nożowej. Być może gość sprowadził kota w worku, a teraz szuka jelonka...

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiające, że na Alle nie ma podanych fotek produkowanej zrębki! Poproś o nie - powinna mieć max 3-4cm w największym wymiarze, inaczej trzeba konstruować podajnik po nowemu... A maszyna tego typu zużywa się szybko (głównie noże) czyli warto poprosić też o fotki tarczy nożowej. Być może gość sprowadził kota w worku, a teraz szuka jelonka...

 

Z tego co piszesz to nie ma sensu tak naprawdę kupować rębaka, który jest w stanie wziąść gałąź grubszą niż te 3-4 cm i podniecanie się, że rębak bieże gałęzie 7 cm i więcej nie ma sensu w przypadku użycia zrębki w podajniku slimakowym. Czyli trzeba by kupić rębak który wypuszcza zrębkę 3-4cm i bierze gałezie do 4cm, bo po co więcej....

Edytowane przez brrr
Opublikowano

Z tego co piszesz to nie ma sensu tak naprawdę kupować rębaka, który jest w stanie wziąść gałąź grubszą niż te 3-4 cm i podniecanie się, że rębak bieże gałęzie 7 cm i więcej nie ma sensu w przypadku użycia zrębki w podajniku slimakowym. Czyli trzeba by kupić rębak który wypuszcza zrębkę 3-4cm i bierze gałezie do 4cm, bo po co więcej....

Nic takiego nie napisałem - nawet toporowe rębaki mają dodatkowe 'grzebienie' rozdrabniające i zrębka z dowolnego pieńka ma podobną postać! Wystarczy polukać wyszukiwarką na YT: choćby taka prosta i niewielka maszyna amerykańska DR, http://www.youtube.com/watch?v=oa-bYaqy-UY&feature=relmfu rąbie na drobną zrębkę okrąglaki fi 4,5" czyli ponad 11cm średnicy, i to zaledwie jednym nożem (vide inne filmiki tej firmy). To trudno opisać matematycznie, jak skrawanie cienkiej warstwy drewna powoduje takie rozdrobnienie (inaczej niż przy skrawaniu metalu). Wynika to z anizotropii drewna - niespójnej i włóknistej struktury pnia itp...

Opublikowano

To jest akurat pytanie do jego właściciela, ale bęben nie ma ogranicznika gr. warstwy skrawanej, czyli kawałki mogą być za duże! Producent tutaj też nie zamieścił fotki zrębki produkowanej przez urządzenie swojego chowu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.