Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Elektromet Eko-Kwr 20, Funkcja Przedmuch, Montaż Podajnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam kocioł jak w temacie, brakuje mi w nim funkcji przedmuch. Tzn żeby w trakcie pracy bez względu na temperaturę załączał wiatrak w celu wprowadzenia dodatkowego powietrza ułatwiającego spalnie. Moim zdaniem w zakresie temperatury 45-60 stopni zbyt rzadko włącza się wentylator co powoduje zbieranie się sadzy w górnych częściach paleniska i w wylocie spalin. Mam przez to problemy z kopceniem.

Interesuje mnie też przeróbka tego pieca na podajnik ekogroszku. Czy jest to wykonalne? Dzwoniłem do Elektrometu w tej srpawie ale chyba brakuje im pracowników do odbierania telefonów...

Mowa o takim modelu -

elektromet-eko-kwr-20.jpg

kociol-eko-kwr-20kw-elektromet-zachodniopomorskie.jpg

Opublikowano

Witam,

mam kocioł KWR 15 kw (Solei - kupiony w Leroy)-od 3 miesięcy, sterownik reg06. Myślę,że nie ma takiej opcji. Jest opcja min.obroty wentylatora w nastawach serwisowych, ale wartość ta powinna wynosić 0% w normalnej pracy.

Może ustaw niższe obroty wentylatora np 20% (domyślnie jest 40%), żeby temperatura wzrosła tylko 2-3 stopnie.

Jaki sortyment węgla używasz? Ja w tej chwili palę groszkiem z kopalni "sobiecki", wychodzi mi zużycie ok. 1,5 - 1,6 kg/h. (dom ok 100 m2)

Teraz będę testował orzech. Za niskie ustawienia powodują smolenie w piecu. Ja mam przynajmniej 50 st. a powinno być więcej- tylko że w domu się zagotujemy.

Ja mam połączenie przez wymiennik (i bojler 140 l), bo mam piec gazowy.

pozdr.