Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

💧 Kominek z płaszczem wodnym do CO

Firmy montujące kompletne instalacje

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam

Proszę Szanownych Kolegów o radę.

Na jednym z portali znalazłem taki oto obrazek.

9504934000_1323459462_thumb.jpg

Mam obecnie kominek w domu w którym pali się co dzień.

Chcę wymienić go na kominek z płaszczem ale zastanawiam się czy nie lepiej

dać na obecny kominek bez płaszcza taką wężownicę z rury miedzianej, która będzie spełniać rolę płaszcza. Oczywiście wiadoma sprawa, sterownik, bezpieczeństwo pompka, podtrzymanie jest konieczne jak w każdej instalacji.

Mierzyłem dzisiaj temperaturę nad kominkiem, waha się ona w przedziale 65 st C 90 st C.

Pytanie ma sens ponieważ nie chciał bym zmieniać, naruszać ładnej odbudowy marmurowej. Tylko czy wydajność cieplna będzie dobra?

Oczywiście bardziej chodzi o to by dom "dogrzać " niż " nagrzać " do dyspozycji jest system ogrzewania gazowego.

Z góry dziękuję za wszystkie porady

Opublikowano

Witam. Opisz na początek swoje mieszkanie. Pozostaje jeszcze pytanie, czy będziesz potrafił coś takiego zrobić? Zrobienie czegoś takiego to będzie wielka niewiadoma, natomiast kominek z płaszczem wodnym ma obliczoną moc i możesz w miarę precyzyjnie dobrać sobie do swojego mieszkania.

Z drugiej jednak strony może warto spróbować, ponieważ zarówno przy jednym i drugim rozwiązaniu musisz kupić pozostały osprzęt typu rury rozprowadzające, grzejniki, pompę, naczynie wzbiorcze itd. Ryzykujesz jedynie kilka metrów rury i kształtki oraz "odrobinę " Twojej pracy. W przypadku gdyby wężownica kiepsko się sprawowała - to ją wyrzucasz i wymieniasz kominek zwykły na z płaszczem, a dalej podłączasz do istniejącej już instalacji.

Mam jeszcze pytanie, czy rozważałeś pomysł rozprowadzenia ciepłego powietrza do innych pomieszczeń za pomocą rur tak jak poniżej:

http://www.instalacjebudowlane.pl/4265-23-54-dystrybucja-goracego-powietrza--system-dgp-od-darco.html

Dodam jeszcze, że widziałem kiedyś rury do rozprowadzenia ciepła spłaszczone - o ile mnie pamięć nie myli ok 7x15 cm.

Opublikowano

To nowy dom ocieplony 200 metrów

Całe CO robiłem sam łącznie z instalacją pieca vailant i sterownikiem calor matic

Kominek grzeje aż za nadto dolną kondygnację ale górną już słabo bo steropian 6 cm jest na wylewce u góry.

Ciepłego powietrza z różnych względów rozprowadzać nie chcę - kucie itd

Kominek obecny to Laudel 17 kw . Wymienię wkład na taki z płaszczem ale za kilka lat bo szkoda mi rozwalać obudowy marmurowej.

Rurę miedzianą na wężownicę mam zostało z instalacji 100 metrów.

Domek jest ocieplony steropianem izolowany dobrze dosyć.

Interesują mnie szczegóły tej wężownicy jak to dać, aby było dobrze. Zamierzam dać dużo zwojów.

Link afiliacyjny

🛢️ Kocioł z buforem akumulacyjnym

Firmy oferujące kompletne instalacje z buforem

Zobacz oferty