Fabian Opublikowano 19 Września 2008 #1 Opublikowano 19 Września 2008 czy kotły firmy moderator są dobre Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 19 Września 2008 #2 Opublikowano 19 Września 2008 Witaj Kotły bardzo dobre. Znam opinie wiedziałem w pracy. Specjalizują się w spalaniu biomasy. Zestawy do spalania odpadów drzewnych to najmocniejsze produkty tej firmy. Znają się na spalaniu drewna a i dobrze spisują się na węglu ( miał raczej odpada). Kotły mają dobre drzwiczki ( pod kątem wielkie i solidne) jak również sporą komorę zasypową. Minusy to spore wymagania co do komina i umiejętności palacza. Moim zdaniem kotły z pierwszej 10 w kraju ( cena/jakość). Pozdrawiam. Cytuj
Fabian Opublikowano 19 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 19 Września 2008 dzięki, jaka jest blacha w tym piecu ile mm, czy ten sterownik jest dobry i czy mozna podłączyc do niego regulaor pogodowy Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 19 Września 2008 #4 Opublikowano 19 Września 2008 http://www.moderator.com.pl/?link:informacje_techniczne Cytuj
kazik Opublikowano 27 Września 2008 #5 Opublikowano 27 Września 2008 WitajKotły bardzo dobre. Znam opinie wiedziałem w pracy. Specjalizują się w spalaniu biomasy. Zestawy do spalania odpadów drzewnych to najmocniejsze produkty tej firmy. Znają się na spalaniu drewna a i dobrze spisują się na węglu ( miał raczej odpada). Kotły mają dobre drzwiczki ( pod kątem wielkie i solidne) jak również sporą komorę zasypową. Minusy to spore wymagania co do komina i umiejętności palacza. Moim zdaniem kotły z pierwszej 10 w kraju ( cena/jakość). Pozdrawiam. Ponieważ spalam dużo drewna i innej biomasy drążę temat kotłów typu: moderato, żubr. Mam w związku z tym pytanie do Ciebie, czy moderator ma dozowanie powietrza wtórnego i możliwość podłączenia miarkownika, bo z dokumentacji fabrycznej nie mogę się dopatrzyć. Według mojej oceny tego typu kotły będą zdobywać coraz więcej zwolenników. Odnośnie ciągu kominowego to podają w dokumentacji, że fi 18 wystarczy do sporego kotła. Przy moim fi 20 kocioł nie powinienem mieć problemów. Jedynie proponowana temperatura wody powrotnej 55 stopni nie odpowiada mi, bo instalacja - grawitacyjna. Pozdrawiam Cytuj
Neo Opublikowano 27 Września 2008 #6 Opublikowano 27 Września 2008 Taka temperatura jest konieczna, szczególnie w przypadku Moderatora gdzie często pali się paliwem o zbyt dużej wilgotności. Generalnie opinie o nich nie są za dobre (mała żywotność) jednak przypuszczam, że to najczęściej wina użytkowników (niewłaściwy opał i temperatura pracy). Cytuj
moderator2012 Opublikowano 12 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kotły Moderator są beznadziejne. Bardzo słaba jakość materiałów i wykonania. To nie te same piece co były 15 lat temu. Po 4 sezonach zaczęło się z niego lać. Normalnie wypadają dziury, a blacha w ostatniej komorze się łuszczy. Jeśli ktoś nie wierzy to dołączone są zdjęcia z pieca moderator. Cytuj
spidoman Opublikowano 12 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kotłownia jest sucha czy wilgotna? Najbardziej kotły dostają w d.....pe pomiędzy sezonami grzewczymi. Cytuj
Krzysztof83 Opublikowano 16 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Kotły Moderator są beznadziejne. Bardzo słaba jakość materiałów i wykonania. To nie te same piece co były 15 lat temu. Po 4 sezonach zaczęło się z niego lać. Normalnie wypadają dziury, a blacha w ostatniej komorze się łuszczy. Jeśli ktoś nie wierzy to dołączone są zdjęcia z pieca moderator. Widać kolega pali jakimiś odpadami typu płyta wiórowa lub tym podobne rzeczy zawierające kwasy wydzielające się z kleju jakim została ta płyta sklejona+ nadmierna wilgotność opału jest przyczyną korozji.... A najbardziej częstym przypadkiem jest zły dobór wydajności kotła do powierzchni mieszkania które ogrzewamy. Jak to Polacy,,a kupię większy niech będzie , przecież większy to lepszy i wydajniejszy.....'' BZDURA!!!! Takie myślenie prowadzi właśnie do takich skutków korozji poprzez zbyt niską temperaturę na kotle . Piec musi być gorący żeby wilgoć która wydziela się z opału mogła z dymem uciec przez komin. W przypadku zbyt dużego kotła względem ogrzewanego domu zanim piec złapie te 55-80'C przestajemy palić bo w mieszkaniu już jest za ciepło. Przy braku odpowiedniej temperatury w piecu wilgoć zostaje i skrapla się na ścianach i spływa do popielnika gdzie nawet może to wyglądać na dziurawy piec bo potrafi się w nim zebrać że tak powiem po kostki wody i to bardzo szybko . Razem z tą wilgocią osadza się smoła która jak to powinno nie spala się razem z paliwem (drewno,węgiel...). Tak więc przed zakupem poradzić się fachowca lub bezpośrednio w firmie MODERATOR jak u nich kupujecie , na pewno doradzą odpowiedni zestaw. Najlepiej nie przyznać się do swojego błędu i zwalić winę na jakość :) Powiem Panu że u moich rodziców kocioł z MODERATORA pracował 29 lat !! Paliło się w nim dosłownie wszystko od trocin do węgla i różnych odpadów..Pan Kubacki założyciel firmy kiedyś mówił że''w jego kotłach nawet kamieniami napalimy :).Sam też sprawiłem sobie tej firmy piec i nie żałuję. Śmiga huczy i grzeje aż miło i cieplutko się śpi :) Pozdrawiam i mądrych wyborów w doborze kotła życzę . Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Krzysztof83 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi