talgo Opublikowano 15 Października 2011 #1 Opublikowano 15 Października 2011 (edytowane) witajcie przymieram się do wyczyszczenia pieca z podajnikiem retortowym czyli popularny ekogroch oczywiście na ścianach standardowo pojawiła się skorupa 1-2 mm oczywiście mogę walczyć ze skrobakiem z 2 godziny ale... wyczytałem na forum żeby przesmarować ropą (ON) i wypalić tylko pytanie przesmarować i drewno położyć na retortę czy wysmarować i wypalić podczas normalnego palenia ekogrochem nie wybuchnie mi to czasem ? kolega z innego wątku wypalił sadz palem ja mam obok dach z blachy więc o ile pamiętam sadpal i sadzpal pozostawią rdzę na nim a jak koledzy czyszczą swoje kotły Edytowane 15 Października 2011 przez talgo Cytuj
mpendzik Opublikowano 15 Października 2011 #2 Opublikowano 15 Października 2011 ... a jak koledzy czyszczą swoje kotły Normalnie :-) Ja zdejmuje tego "baranka" z pyłu i sadzy w sumie raz w tygodniu ze ścianek kotła i z płomieniówek za pomocą kawałka płaskiej blachy przyspawanej do pogrzebacza (taki wytwór własny).... Takie życie Pozdrawiam. Cytuj
talgo Opublikowano 16 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 16 Października 2011 no tak baranek barankiem też go ściągam ale jak chwile poskrobiesz to się okazuje że tam dalej jest skorupa wokół blachy mimo że myślisz że już blache skrobiesz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi