Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stoję przed wyborem kotła na pewno będzie kondensacyjny, myślałem o Junkersie tylko nie wiem który czy Cerapur Acu z zasobnikiem warstwowym 42l czy Cerapur jednofunkcyjny + zwykły zasobnik, mieszkanie 140m2 podłogówka, 3-4 osoby, 1 łazienka. Myślałem także o Viessmanie Vitodens z zasobnikiem warstwowym ale on nie ma wyjścia na cyrkulację wiec odpada. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Musisz wziąć ołówek i policzyć i wybrać. Może jedna uwaga co do kotłów Vitodens. Z zasobniem ładowanym wartwowo występuje w dwóch odmianach 222-W z zasobnikiem 46l z regulacją pogodową lub stałotemperaturową bez możliwości przyłączenia cyrkulacji cwu. Oraz jako 222-F z wbudowanym 100l zasobnikiem ładowanym warstwowo lub 130l zasobnikiem wężownicowym ze sterowaniem pogodowym i w tej odmianie współpracują z cyrkulacją cwu. Jeżeli planujesz instalację solarną to ciekawym rozwiązaniem są kotły Vitodens 242-F (niestety dość drogie z instalacją solarną ponad 20 tys. zł).

Jedynym ograniczeniem jeżeli chodzi o stosowanie kotłów z zasobnikiem ładowanym warstwowo to twardość wody. Nie zaleca się stosowania takich urządzeń gdy twardość wody przekracza 20 st. dH , lub trzeba stosować zmiękczanie wody. Trochę mało piszesz o instalacji, ale wydaje się że optymalny będzie kocioł ze sterowaniem pogodowym, z obsługą 2 obiebów grzewczych i pompy cyrkulacyjnej cwu. Cennikowo trochę tańsze są kotły Viessmann (Junkers wymaga dokupienia sporej ilości urządzeń dodatkowych ) ale wybór należy do Ciebie.

Opublikowano

Solarów nie będzie, nie wiem czy zasobnik warstwowy o pojemności 100l to nie za dużo? Wolał bym Junkersa bo jest tańszy poza tym kupie go na dobrym rabacie, tylko czy wybrać warstwowy zasobnik 46l czy lepiej 120l zwykły?

Opublikowano

Sprawdź wodę jaką masz w wodociągu jak pisałem wcześniej jedynym przeciwwskazaniem do stosowania zasobnika ładowanego warstwowo jest "twarda woda". Co do cen, to sprawdź co wchodzi w skład dostawy, a co jest wyposażeniem dodatkowym. Wtedy można mówić o kosztach zakupu.