Skocz do zawartości

Kriters64

Forumowicz
  • Postów

    79
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    budynek 100 m2 ocieplony od wewnątrz
  • Instalacja
    6 grzejników panelowych PURMO + CWU 140 litrów
  • Kocioł
    węglowy z podajnikiem ślimakowym Dragon Duo 12 KW

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    gorzów

Ostatnie wizyty

594 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Kriters64

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

11

Reputacja

  1. Tak dla formalności, piec-wymiennik wyczyszczony? :)
  2. Kupić możesz wszędzie tylko trzeba wiedzieć czego się potrzebuje, najlepiej INOX izolowany ale nie będzie tanio, zwykły INOX nieizolowany połowa taniej, np. https://pekabet.pl/produkt/system-kominowy-pekabet-inox-140-h70m-08-14301.html?gclid=CjwKCAiA7t3yBRADEiwA4GFlI6nz8-givVciMtFhcUv8qPdbYkSx84i-9QUcOo31FUhEcPyc_V98lBoCOQ4QAvD_BwE
  3. Na tę zimę zakupiłem 3 T Diablo, 2 T premium (worki niebieskie) i 1 T zwykłego (worki czerwone) ten zwykły okazał się lepszy, mniej popiołu i mniejsza spiekalność i suchy, premium pomimo że zakupiony w czasie suszy przyjechał mokry jak gnój, co ciekawe na dwóch paletach premium inny węgiel. po otwarciu pierwszych worków premium mówię masakra, ale masakra zaczęła się po otwarciu drugiej palety, gdy kamienie nie mogą się wydostać z palnika i muszę wybierać je ręcznie bo zatykają dysze nawiewu, a szlaki taczka na tydzień czyli z ok. 180 kilo węgla, kaloryczność obu gatunków w normie choć mam wrażenie że premium nie jest bardziej kaloryczny od tego zwykłego, no cóż kupiłem trzy palety i dostałem trzy gatunki węgla zamiast dwóch (chyba taka premia od firmy :) ). I wyciągając wnioski, to na następną zimę kupię na lokalnym składzie po uprzednim przetestowaniu, bo do sprzedawców internetowych straciłem zaufanie że dostanę to za co zapłaciłem. Do tej pory nie udało mi się kupić węgla internetowo który by był przynajmniej zadowalający.
  4. Oczywiście skoro działa i jesteś zadowolony, to po co zmieniać? :)
  5. Na taką okoliczność mam łańcuszek i haczyk by w razie czego obniżyć lub opuścić na ogniwku.
  6. @berthold61Oczywiście dno garnka Ci się rozpadnie bo pewnie jest tam kawał obcego metalu, czyli to grube dno nie jest monolitem całego garnka, ale to nie szkodzi bo jak się rozpadnie to usuniesz i działać będzie dalej :) Nie drogo a można spróbować, ja mam coś podobnego https://kuchnioland.pl/pol_m_Dom_Kuchnia_Miski-kuchenne-335.html
  7. Bęben jako kształt jest lepszy od tarczy, jednak tylko wtedy będzie lepszy od miski gdy palnik utrzyma w miarę stałą i wysoką temperaturę takiego deflektora, a więc gdy palnik sporadycznie wchodzi w stan czuwania, w przeciwnym wypadku cienka miska z k.o. będzie lepsza bo szybciej się rozgrzewa, czyli szybciej dochodzi do optymalnego dopalania.
  8. Ja też powiesiłem miskę, więcej pyłu spada do popielnika, najlepsze to coś takiego jak dzwon bo górą się skupia płomień, tam jest najwyższa temperatura i dobrze sadza się dopala.
  9. Oczywiście zgadzam się z tym stwierdzeniem ale nie do końca, bo jednak pod sufitem jest cieplejsze powietrze niż mierzone na wysokości np. 1 metra, ale to jest drobiazg, bo pytanie mi się zdaje było; dlaczego ogrzewanie piętra było dwukrotnie droższe? i wygląda na to że ja dałem odpowiedź, a Ty kolego dałeś rozwiązanie :)
  10. Wszystko wskazuje na to że przez nieocieplony strop-dach na piętrze są największe (ogromne) straty ciepła, a powinno być odwrotnie bo piętro ma naturalne ogrzewanie podłogowe pochodzące z parteru, więc koszty piętra powinny być niższe pomimo tych kilku stopni różnicy w utrzymywanej temperaturze.
  11. @ZbiszaZwróć uwagę na te palniki, a piec prawie każdy się nada :) AZP 12 MR i AZP IRON 15 MR
  12. No to źle robisz, błąd już na wstępie, ja mam palnik a tym palisz na całej powierzchni paleniska i najpierw rozbuchasz a później kisisz i dymisz i trudno to opanować, po prostu rozpalasz na wierzchu ustawiasz żądaną temp. jak tylko węgiel załapie płomień zamykasz piec i idziesz do domu :)
  13. Mi nie przeszkadza, skoro pięćdziesiąt biegów to pomnóż X2 i masz procenty :)
  14. @SONY23Jeśli do mnie pijesz, to mam piec z podajnikiem, staram się jedynie podzielić z kolegą swoim doświadczeniem spalania w górniaku, oczywiście tez uważam że jest trudny do opanowania ze względu na duże palenisko, zimą przy mrozach da się to w miarę opanować, w okresie przejściowym to masakra.
  15. Nie rozumiem o co koledze @SONY23chodzi, wiadomo że świat idzie do przodu ale po co to niektórzy są zmuszeni palić tym co posiadają i warto im doradzić by było na ile się da czysto, a może odpowiedź powinna być jedna i krótka, kup kocioł 5 klasy?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.