witam jestem nowym czytelnikiem forum jezeli moge sie podzielic moim doswiadczeniem to chetnie posiadam piec na mial jest to zembiec 16 kw opalam nim dom rzedowy 150 m kwadratowych nadmuch od popielnika po bokach pieca sa zamontowane dwa plaszcze powieczne powieczne zwywierconymi otworami przez ktore wydmuchiwane jest powietrze z popielnika rozpalam gory pali sie w nim wszystko mial wegiel drzewo trociny podstawowa zasada na piecu powinno sie trzymac 60 stopni wtedy nie ma problemow zczyszczeniem pieca i komina zasypany do pelna trzyma 12 godzin mozna tez dolozyc na nastepne 6 potem popiol trzebawyczyscic
Jeżeli nastawiłeś sie na palenie miałem to proponuje jednak zakupić piec dedykowany do miału a nie uniwersalny , bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego Różnice są nieżadko bardzo subtelne ale jednak są a właśnie te drobiazgi mają wpływ na póżniejszą eksploatacje kociołka .Te drobiazgi to właśnie sposoby podawania powietrza do zasypu .Moim zdaniem piece górno dolne nie nadają sie do palenia samego miału są to bardzo dobre piece do palenia mieszanek miałowo węglowych od dołu gdy zachowują sie one podobnie do pieców z dolnym spalaniem aż do przepalenia zasypu paliwa . Wentylator zdecydowanie u góry , dłużej pozostaje czysty a w razie zalania kotłowni nie ma ryzyka porażenia prądem .
Odnośnie wymiennika pionowy czy poziomy . Pionowe są wydajne tak samo jak i poziome zwłaszcza w nowych konstrukcjach ale muszą mieć naprawdę dobry ciąg w kominie bo jak komin zimny to trudno je rozpalić bez dymu za to nie wymagają tak czestego czyszczenia z popiołu jak poziome .
Co do komina .Przekrój i wysokośc zależy od mocy kotła ale tu uwaga niektórzy producenci zalecają do kotłów miałowych wkłady kwasoodporne , wynika to min. z bardzo niskiej temperatury spalin i zawartości wilgoci w paliwie .
Tutaj przykład miałowca , zwóć uwage na ilośc i rozmieszczenie otworów napowietrzających zasyp
http://www.sas.busko...onstrukcji.html
Pozdrawiam