fkzzpio Opublikowano 22 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2010 witam mam problem z ustawieniem optymalnych <najlepszych> ustawień dla pieca ling35 , temp. nie wzrasta wyżej niż 53 oC , informacje pozostałe: typ paliwa: ekogroszek podajnik: TAK instalacje uruchomione: kaloryfery, podłogowe Cytuj
domin75 Opublikowano 22 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jeszcze kilka drobiazgów: Czas podawania paliwa, czas przerwy w podawaniu, temp. zadana, ustawienia dmuchawy, czasy przedmuchu, jaki ekogroszek (kaloryczność itp.), czy masz zawór mieszający w układzie, czy masz przysłonę czopucha itd. Bez tych informacji ciężko coś wróżyć. Cytuj
fkzzpio Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2010 z tego co pamiętam bo nie jestem teraz na budowie : czas podawania 5 przerwa 40 nadmuch 120 temperatura 70 czas przedmuchu : nie wiem mam zastosowany wymiennik ciepła a przesłona czopuch nie wiem co to nawet jest Cytuj
domin75 Opublikowano 22 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Proporcje podawania masz 1:8. Spróbuj 1:4 np. podawanie 10sek. przerwa 40sek i na pewno temp. będzie wzrastać. Wyreguluj dmuchawę (tak po godzinie od zmiany w/w parametrów) aby płomień łagodnie wznosił się w pionie – nie ma być biały jak z palnika. To tak na początek. Skoro to budowa domyślam się, że pomieszczenia wyziębione. Cytuj
fkzzpio Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor #5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 tak tylko że podawania nie mogę zmienić jest ustawione na 5 sek i nie można zmienic a pomieszczenia masz rację w szczecinie jest bardzo zimno teraz jak byłem było -11 a w domu troche ponad 0 pompy od co nie są podłączone do pieca tylko do prądu bezpośrednio bo pompy załączał powyżej 54 oC a teraz jak wyjazdzałem było 50 niech chociaż pcha te 50oC aby instalaja nie przemarzła Cytuj
domin75 Opublikowano 22 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Pewnie można zmienić w ustawieniach serwisowych. Ale skoro tak to zmień przerwę na 20 zamiast 40. Jaki masz sterownik? Cytuj
fkzzpio Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor #7 Opublikowano 19 Lutego 2011 przepraszam kolego że dopiero teraz odpisuje mam sterownik ling 35. zmieniłem rodzaj paliwa na Biomase PELET o kotle piszą wszyscy że jest bardzo ekonomiczny lecz ja tak nie uważam paleta peletu wystarcza mi na ok 2 tygodnie palenia aby dostać sie do ustawień serwisowych potrzebuje kodu instalatora lecz niestety ale nie wiem jaki on jest jeśli ktoś wie jaki jest to kod to prosze o pomoc. Cytuj
DJ82 Opublikowano 20 Lutego 2011 #8 Opublikowano 20 Lutego 2011 ustawienia zmienisz bez ustawień serwisowych. Jeśłi masz sterownik Economic PREMIUM a taki pewnie masz wystarczy wejść w typ palenia węgiel i wybrać ling inne i tam ustawić czas podawania. W ustawieniach serwisowych nic takiego nie znajdziesz. Zmniejsz przerwę podawania i też będzie lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi