Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Do Podłogówki Z Kotłem Elektrycznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie elementy są mi jeszcze potrzebne do uruchomienia ogrzewania podłogowego?

W budynku TYLKO ogrzewanie podłogowe 180m2 (bez grzejników). Grzanie kotłem elektrycznym. Woda do cwu grzana niezależnie od co.

Co mam:

- kocioł elektryczny Kospel sterowany pogodówką z wbudowanym naczyniem przeponowym, zaworem bezpieczeństwa, pompą obiegową (na powrocie), filtrem.

- układ ogrzewania podłogowego : 2 rozdzielacze po 7 obwodów. Na każdej sekcji przepływomierz (zasilanie) i biały zawór (na powrocie), na belkach odpowietrzacze automatyczne.

Jak teraz spiąć rozdzielacze z kotłem? Czy tylko wystarczy podłączyć (przez zawory odcinające) czy pomiędzy należy jeszcze domontować jakieś elementy instalacji? jakie?

Kocioł ma możliwość ustawienia maksymalnej temp grzewczej, której przekroczenie nie jest możliwe (elektroniczna kontrola). Dodatkowe zabezpieczenie wydaje się być zbędne.

Temperatura wody grzewczej jest regulowana pogodówką przez kocioł oraz jeden reprezentatywny termostat pokojowy.

Przepływy mogę wyregulować przepływomierzami. Termostatów w pomieszczeniach brak (może kiedyś kiedyś.... będą).

W momencie awarii zasilania (brak prądu) odłaczany jest zarówno kocioł jak i pompa (to samo zasilanie). Nie wiem jak jest rozwiązana kontrola pracy pompy 9podejrzewam że ponieważ mieści się to w jednej obudowie kotła to jakieś zabezpieczenie jest).

Na schemacie w instrukcji kotła producent sugeruje zamontowanie

1. równolegle do kotła "nadmiarowego zaworu różnicy ciśnienia" - co to takiego i jakim to celu

2. zaworu termostatycznego na powrocie - po co on skoro temperatura ma się regulować automatycznie przez pogodówkę