Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ogrzewanie Nawiewne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zaprojektować instalację ogrzewania nawiewnego?

Opublikowano

Jest bardzo dużo rozwiązań - wystarczy trochę poklikać sobie myszką!

Ja zrobiłem to nieco odmiennie od tych zwykle zalecanych (kolektor z dmuchawą w komorze nad żeliwnym wkładem i od niego rury do każdego pomieszczenia). Mój pomysł to kominek z obudową ceramiczną (klinkier) wymurowany w postaci klockowej-do sufitu obudowy wkładu i dmuchawa mocowana pod sufitem (ssąca przez filtr siatkowy) tłocząca powietrze ogrzane do centralnej rury pionowej fi200 schowanej w pionie went. Jest to może niepiękne (klockowy klinkierowy słupek przy ścianie w salonie) ale działające rozwiązanie. Dopiero od tej rury centr - izolowane wełną min. rozpływy na parter i piętro umieszczone pod sufitem w narożach ze ścianami i zamaskowane paskami g-k i pomalowane jak ściany.

Do dogrzewania (oprócz CO) segmentu 110mkw ocieplonego dość dobrze (10cm styr, okna 1W/mK)), użyłem 14kW kominka francuskiej firmy LaFoyere (to nie kryptoreklama-nie ma ich na naszym rynku :) ) - b.dobre żeliwo, awaryjnie pozwala nawet dodawać do spalania ekogroszek bez dymienia czy korozji - komin fi200. Rozpływy napędza nierdzewna dmuchawa prod niemieckiej (noname) i mocy 300W-ciepło dociera nawet do łazienki oddalonej o 12m licząc po rurach. Unikaj dużych prędkości powietrza, bo to daje hałas - najmniejszy wylot łazienkowy to fi100. Regulacja obrotów jest możliwa z każdego z ogrz pomieszczeń dzięki kablowi ze specjalnymi gniazdami tylko do sterownika...

To tyle, a jeśli chcesz coś obliczać, to musisz przyjąć wilgotność powietrza wew, różnice entalpii we/wyj, laminarno-turbulentna struktura prędkości w rozpływach, straty liniowe i miejscowe - słowem coś wyjdzie, ale mało konkretnie powiązane ze stanem faktycznym - masz dużo za dużo tych zmiennych!

Spróbuj sobie to narysować na przekrojach pionowych i rzutach domku - zaczynasz od fi200 kończysz na fi100 - pure&simple ;) ! I pokaż to na Forum - ew coś dodamy jeśli wiemy co jest grane...

Pozdr Adam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo ,na pewno skorzystam z podpowiedzi ;)

Opublikowano

post-8763-1282591549_thumb.jpg - w międzyczasie gdzieś

znalazłem ilustrację aranżacji wnętrza z takim kominko-słupkiem (widok od tyłu kominka-palenisko jest po drugiej stronie). Zauważmy, że dookólne promieniowanie takiego 'piecyka kominkowego' jest też nie do pogardzenia! Kominek tradycyjny w ścianie daje jednak strumień dość ograniczony przestrzennie...

Aha, wypływ powietrza z otworu nawiewnego (ok. 1/2m ponad podłogą) w pomieszczeniu ogrzewanym nawiewowo kominkiem powinien dawać ruch powietrza wokół pokoju tak, aby nie było 'martwych' cieplnie miejsc - nieogrzewanych!

Swojego nie pokazuję, bo jest jeszcze niegotowy ;) W każdym razie działa sprawnie w przedwiośniu i jesienią, gdy kotła nie warto jeszcze odpalać...

Pozdr Adam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mam budynek sklepowy z nagrzewnicami Aqua air 400.budynek jest w rozbudowie i nie wiem jak doprojektować nowe ogrzewanie nawiewne.

Opublikowano
  • Autor
Mam budynek sklepowy z nagrzewnicami Aqua air 400.budynek jest w rozbudowie i nie wiem jak doprojektować nowe ogrzewanie nawiewne.

?