Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

nowy dom o powierzchni użytkowej 217 mkw., 100% podłogówka, ogrzewanie gazowe, kocioł jednofunkcyjny, zasobnik CWU 200 l, 9 stref, 20 albo 21 pętli. Z obliczeń specjalisty wynika, że zapotrzebowanie na moc grzejną to 11 kW + to, czego potrzebuje zasobnik CWU. Chciałbym mieć czujnik temperatury zewnętrznej i czujnik temperatury wody w zasobniku, bo podobno pomaga to zredukować zużycie gazu. Zwracano mi uwagę, że piec w mojej konfiguracji powinien mieć mocną pompę.

Przejrzałem oferty i interesujące wydają mi się następujące kotły:

• Vaillant ecoTEC plus VC 25CS
  • Termet EcoCondens NEX 24
  • Buderus Logamax plus GB062 24 kW
  • Bosch Condens GC5700iW 24 P

Jeśli chodzi o to, czemu szukam w zakresie 24 kW, a nie 20 kW, to nie będąc znawcą tematu wziąłem na logikę, że skoro mają one dość niską moc minimalną, to u góry wolę mieć zapas. Zakresy dla typowych 20 kW też startują z ok. 3 kW, więc nic chyba nie tracę, tylko zyskuję. A po co mi ten zapas? Nie wiem, może niepotrzebny, ale dopóki nie kupiłem projektu każdy hydraulik sugerował mi 30+ kW. Jak to w życiu, jedni polegają bardziej na liczbach (ja chyba też), inni na intuicji, czy jak to zwał - na doświadczeniu i czasami wychodzą na tym lepiej, bo modele matematyczne też mają ograniczoną ilość zmiennych.

Czy któryś z powyższych kotłów jest w tym zestawieniu faworytem w mojej sytuacji? Czy może są jakieś lepsze alternatywy, które pominąłem?

Priorytety dla mnie to odpowiednio:

1. Efektywność pracy (oszczędności na zużyciu gazu).
  2. Koszty eksploatacji (niezawodność i koszty napraw).
  3. Koszt zakupu.

Nie potrzebuję kolorowych ekraników, aplikacji, smart rozwiązań. Liczy się sprawność i solidność.

Edit: Na co zwrócić uwagę przy zakupie zasobnika CWU? Propozycja tez mile widziana. Dziękuję.

Edytowane przez Matt13
Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty