Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SOLAR BOOST w PC - Kaisai w "HYBRYDZIE" z piecem węglowym, używanym tylko jako BACKUP, ze sterowaniem podłogami via TECH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W skrócie, Grzeję PC KAISAI połączoną hybrydowo, ale z nieużywanym NORMALNIE - piecem węglowym RAKOCZY CORINA. Moja hybryda - działa na zasadzie, PC - wół roboczy, z podłączonym równolegle buforem 200L i podająca przez zawory kulowe skrosowane z instalacją RAKOCZY`ego (ta była od początku) a więc, dalej przez sprzęgło hydrul. i GRUPĘ POMP podłogowych, przez zawory mieszające TECH ze swoimi sterownikami i przez pompę CO  - ciepło do budynku. Całą logikę grzania kontroluje główny sterownik TECH 480zPID. Ostatnio zauważyłem, że w słonecznie dni w sezonie grzewczym następuje w budynku "solar boost" a więc wzrost temp użytkowej ze słonka. Czasem jest to wzrost rzędu 3 do 4 stopni w stosunku do zadanej temp tzw "komfortu". Czemu by więc tego nie wykorzystać do oszczędności. Kupiłem na znanym portalu używany sterownik "pokojowy" "radiowy" TECHA i wpisałem do do obu sterowników TECH - podłogówki. (ta procedura tez nie jest intuicyjna - jak zresztą chyba wszystko u TECHA, ale "do brzegu" 😉 ) 

Jak uzyskałem kontroler SOLAR BOOST po podłączeniu kontrolera pokojowego - niby AMERYKI NIE ODKRYJĘ - ale podpowiedział mi to kolega z UK w analogicznym sterowniku innej firmy.

Po prostu - mamy jakaś tam swoją - idącą po logice z pogodwóki - temperaturę komfortu pomieszczeń. Powiedzmy że jest to 22st. Jak już mamy sterownik pokojowy, to zamiast ustawić na nim również 22st - ustawmy 22.8 albo 23st.

Co się wtedy dzieje - u mnie. Tej  zadanej w ster pokojowym temperatury - KOMFORT - nie osiąga NIGDY z powodu krzywych podłogówki (no chyba że są ona "koślawo" zrobione 😉 ) ale normalnie - NIGDY. Z jednym wyjątkiem... kiedy jest słoneczny dzień. Wtedy temp pomieszczenia osiąga i przekracza błyskawicznie tę moja "zadaną tarczę" 0.8st - i... sterownik pokojowy wysyła sygnał do sterowników podłogowych "STOP".

Sterowniki zaworów TECH w kotłowni skonfigurowałem tak, że to - powoduje CAŁKOWITE ZAMKNIĘCIE obu zaworów mieszających i zatrzymuje obie pompy podłogowe.

Ten stan utrzymuje się aż do zaniku SOLAR BOOST. W praktyce budek grzeje się "sam od słońca" przez 4 do 6 godzin. Później temp zaczyna spadać aż dojdzie do tych moich "zadanych 0.8st" WÓWCZAS ster pokojowy wysyła polecenie "GRZEJ" Pompy i zawory podłogowe ruszają i wszystko wraca do normalności dnia codziennego (warto zobaczyć w waszych sterownikach pokojowych - jaka jest możliwa, najniższa do ustawienia histereza takiego sterownika  - ja ustawiłem 0,2st w TECHU i to świetnie działa.) Te sterowniki działają BINARNIE a wiec zero-jedynkowe wg mnie wykorzystanie ich jako "solar boost shield" - ma większy sens niż ich "dedykowana" funkcja na co dzień - ON/OFF - w setkach powtarzających się cykli. W każdym razie przy zaworach mieszających podłóg - byłoby to wg mnie BEZ SENSU.

Może się komuś przyda.

Wesołych świąt BN 2025

Edytowane przez ZEITgst