Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w doborze kotła: Tekla/OPOP/Defro/MPM/Ferolli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, pomocy w doborze pieca, jesteśmy z ojcem zieloni, stary piec 15kw rozszczelniony, pow. ~90 m2 użytkowych, dom stary ale ocieplony, polecany hydraulik przyniósł z lokalnej hurtowni pierwszą z brzegu propozycję pieca: Setlans Selvan 15kW, ale powiedział żebyśmy może sami coś dla siebie wybrali i przemyśleli.

Główne kryterium w tej kasie to prostota obsługi i żeby to jako tako to hulało. Kotłownia o wymiarach 1,2m x 3,3m, szerokość drzwi 81cm, więc raczej nie zależy nam na wkładaniu jakiegoś dużego buforu. Będziemy robić to na dotacji i czy warto dołożyć parę koła (10-13k) do którejś z pozycji na dole? Czy taki Selvan powinien być wystarczający?

1.Tekla Classico D 14 kW
2.OPOP H4EKO-D 16 kW
3. DEFRO Optima HG 19 kW
4.MPM CALDO S-I - 18 kW
5.Ferroli CGF PRO 22 (11-22 kW)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, forekzaw napisał(a):

A co zadecydowało o inwestowanie w tego typu kotły jeśli można spytać , powierzchnia kotłowni czy może duży zapas paliwa?

Mojemu ojcu często dają drewno wręcz za darmo byle by zabrał, więc pellet odpada, zwłaszcza że nie ma miejsca na podajnik przy takiej szerokości kotłowni. A skoro te dotacje dają to warto korzystać. Modele kotłów poszukałem w budżecie tak do 13k,bo uznałem, że lepiej dołożyć trochę niż kupić najtańszy za 7k i później się męczyć.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Opop - w zasadzie mało o nim wiadomo.

Defro - jest wątek na forum i w zasadzie w takim budżecie to spoko wybór.

Tekla - to nie jest kocioł na HG.

Caldo - jest wątek na forum i zdania są mocno podzielone.

Ferroli - mało informacji, trochę egzotyka, za mocny na ten metraż.

Najsensowniejszy pod względem pojemności komory spalania, gabarytów zewnętrznych do nie za dużej kotłowni i opinii, Defro będzie chyba najfajniejszym wyborem. Przy czym wydaje mi się że bufor 1000 l będzie tak na styk do tego kotla.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

42 minuty temu, Bartek01 napisał(a):

więc pellet odpada, zwłaszcza że nie ma miejsca na podajnik przy takiej szerokości kotłowni.

Znam mniejszą kotłownie w której stoi kocioł peletowy i do tego jeszcze z wiszącym zbiornikiem na CWU natomiast palenie nie sezonowanym drzewem i to jeszcze bez bufora nie rokuje zbyt dobrze dla kotła

Opublikowano

Puki co, dofinansowań żadnych nie ma.

A nawet jak już będzie, to bufor do tego będzie wymagany. Kotłownia o wspomnianych wymiarach niestety nie rokuje dobrze na bufor.

I tu najsensowniej wypada Opop z górnym załadunkiem. Więcej miejsca pozostanie na bufor/y.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Opop - w zasadzie mało o nim wiadomo.

Defro - jest wątek na forum i w zasadzie w takim budżecie to spoko wybór.

Tekla - to nie jest kocioł na HG.

Caldo - jest wątek na forum i zdania są mocno podzielone.

Ferroli - mało informacji, trochę egzotyka, za mocny na ten metraż.

Najsensowniejszy pod względem pojemności komory spalania, gabarytów zewnętrznych do nie za dużej kotłowni i opinii, Defro będzie chyba najfajniejszym wyborem. Przy czym wydaje mi się że bufor 1000 l będzie tak na styk do tego kotla.

Dzięki, skłaniam się ku temu Defro. 1000l mówisz, że to takie minimum? z cwu włącznie?

44 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Puki co, dofinansowań żadnych nie ma.

A nawet jak już będzie, to bufor do tego będzie wymagany. Kotłownia o wspomnianych wymiarach niestety nie rokuje dobrze na bufor.

I tu najsensowniej wypada Opop z górnym załadunkiem. Więcej miejsca pozostanie na bufor/y.

Hmm a powiedzcie mi, czysto hipotetycznie, jeśli wezmę do Opop np. te 800l bufor (czyli minimum wskazane na liście ZUM) to serio jest za mało do optymalnej pracy? Jak to wygląda, bo widzę że są chyba co najmniej 2 szkoły, jedni biorą te minimum wymagane, a niektórzy by wzieli najlepiej np. 2x 600 i jeszcze na cwu z 200l, z czego to wynika? Nie ma obaw, że można nie wykorzystywać tego buforu, jak ktoś dość oszczędnie korzysta z tego ciepła?

Edytowane przez Bartek01
Opublikowano

Tu nie ma szkół, są różne widzimisię, możliwości, zasobność portfela, ilość miejsca na cały sprzęt.

Mnie też do HTV chcieli dać 1000 l, przy czym tak naprawdę to bufor miał 960 l. Ja sobie wymyśliłem 2 x 800 l ( pojemność netto ) i swobodnie mogę jeszcze dostawić kolejne 800 l bo wiem co ten kocioł potrafi.

Im większy zład wody ( oczywiście w ramach rozsądku bo też już czytałem że ktoś do 18 kW chciał wstawić 3000 l, to by musiał palić non stop przez 9 h) tym przerwa w karmieniu kotła dłuższa. Defro 19 kW to bufor 1000 l powinien spokojnie jednym wsadem suchego drewna nabić. Ale jeszcze pozostaje kwestia zapotrzebowania budynku na ciepło. Dobrze wykonany "termos" spokojnie ogrzeje bufor 1000 l przez 24 h albo i dłużej. Nieocieplony budynek wypompuje taki bufor przez 6 h.

• Przydało się 1