Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.Witam serdecznie.

Jesli ma ktos ten kociolek to prosilbym o opinie,interesuje mnie jak wyglada palenie weglem w nim,jak drzewem,czy wystepuje smolowanie,jaka powierzchnie nim ogrzewa.Jak z czyszczeniem.Chodzi o wersje z miarkownikiem ciagu.

Opublikowano

Znam dobrze ten kocioł. Mój znajomy go posiada. Kociołek ma rozbudowany wymiennik, lecz tym samym wymaga dobrego ciągu i umiejętnego palenia. Wentylator i miarkownik ciągu mogą powodować smołowanie się kotła. Jedynie spalanie naturalnym ciągiem pozwoli uniknąć tych przykrych skutków. Miarkownik ciągu można ostatecznie zastosować do węgla lub koksu.

Kocioł skutecznie odbiera ciepło, gdyż czopuch nie świeci :huh: :

Maszyna dobra, można brać, ale prawidłowa eksploatacja niezbędna, aby później nie marudzić na producenta.

To tyle.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na pewno jest bardziej wymagający co do ciągu kominowego. Mam na myśli kocioł KWP21 KW. Jest gorszy w czyszczeniu.

Jeżeli potrzebna Ci moc w granicach 20 KW to Zębiec ma ciekawy wyrób KWK 20 z dnem wodnym, rusztem żeliwnym i kanałami doprowadzającymi powietrze wtórne. Nie posiada jedynie ruchomego rusztu, ale można go sobie darować. Kocioł wydajny, łatwy w czyszczeniu, spali wszystko, podejrzewam, że i miał.

Mój KWK 25 praktycznie tylko do drewna i węgla. Również KWK 16 bardzo dobry.

Ile masz metrów.

Pozdrawiam

Opublikowano

Bedzie okolo 160m" i chociaz nieocieplony to obecny -dolno-gorny 20kw wystarcza.Tak naprawde to jestem w 85% zdecydowany na ten KWP21; 10%-Ogniwo S6WC20 i jeszcze moze Hef zwykly 24kw tyle ,ze nie wiem czy nie za duzy z kolei

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Mam zamiar kupić kocioł KWP21,tylko nie wiem czy z miarkownikiem czy z nadmuchem. Będę palił drewnem i węglem. Chyba że któraś z wyżej wymienionych opcji jest lepsza do drewna a inna do węgla. Dzięki za odpowiedź. Może jakiś kontakt telefoniczny,chętnie zadzwonię.Pozdrawiam.

Mariusz.

Opublikowano
Tak naprawde to jestem w 85% zdecydowany na ten KWP21; 10%-Ogniwo S6WC20 i jeszcze moze Hef zwykly 24kw tyle ,ze nie wiem czy nie za duzy z kolei

Z tych trzech kotłów HEF jest kotłem dolnego spalania pod warunkiem, że klapka jest zamknięta i szczelna. Kup tego HEF-a o mocy 18 kW. Na forum ma on pozytywną opinię użytkownika. Ten sam użytkownik dołączył zdjęcia zainstalowanego kotła.

Opublikowano
Witam. Mam zamiar kupić kocioł KWP21,tylko nie wiem czy z miarkownikiem czy z nadmuchem. Będę palił drewnem i węglem. Chyba że któraś z wyżej wymienionych opcji jest lepsza do drewna a inna do węgla. Dzięki za odpowiedź. Może jakiś kontakt telefoniczny,chętnie zadzwonię.Pozdrawiam.

Mariusz.

KWP Zębiec nie jest szczytem marzeń. Ja bym go nie kupił. Emus dobrze radzi, a może KWKD Zębiec.

Opublikowano

Po zobaczeniu w internecie wielu kotłów dolnego spalania ten HEF jest moim faworytem ponieważ:

1. Jego konstrukcja jest zbliżona do konstrukcji mojego HEF-a 24 kW.

2. Ma pozytywną opinię użytkownika tego forum.

Gdyby mój 13 letni HEF się zepsuł to ja bym kupił tego HEF-a, prawdopodobnie 18 kW chociaż zastanawiam się na 14 kW. Dla mnie, zwolennika przydławionej na ssaniu dmuchawy, dole drzwi musiałaby być przystosowane do montażu dmuchawy.

Kupuj HEF-a i podziel się na forum swoimi doświadczeniami z używania tego kotła.