witkowskimarek Opublikowano 21 Stycznia 2025 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Dzień dobry. Piec Defro sigma na pellet. Po wymianie kondensatora podajnik wewnętrzny cały czas pracuje. Podmieniony został sterownik,płytka na palniku i wiązka elektryczna. Silnik od podajnika w chwili załączenia dostaje napięcie 230V a w momencie przerwy w podawaniu 116V. Co się dzieje,co może być przyczyną? Cytuj
romekBS1016 Opublikowano 23 Stycznia 2025 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Kondensator rozumiem wg parametrów taki sam? Podmień na stary lub parę oczek słabszy (mniej uF) Cytuj
witkowskimarek Opublikowano 23 Stycznia 2025 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Jest 1uf Na starym pracuje dobrze Oczywiście parametry identyczne. Cytuj
romekBS1016 Opublikowano 23 Stycznia 2025 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Wymieniałeś więc profilaktycznie? Skoro wszystko podmieniłeś i wskazuje na nowy kondziołek, może być wadliwy. Spróbowałbym jeszcze z 0,8 uF. Po internetach kosztują niewiele lub w elektroniku. Cytuj
witkowskimarek Opublikowano 23 Stycznia 2025 Autor #5 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Zacinał się coraz częściej i nie podawał na palenisko,był zmierzony i pokazało 0,087uf. Po zmianie na nowy zaczął pracować bez przerwy,więc wróciłem do starego i podawał prawidłowo,dopóki znowu nie stanął mniej więcej 2h Jednak ze względu na wyjazd założyłem nowy i tak już jest około 3tyg. Co dziwne,gdy był założony stary kondensator,w chwili zacięcia się buczało przy silniku od podajnika zewnętrznego,całkowicie w innym miejscu Przekaźnik w sterowniku był przegrzany ale wymiana na nowy nic nie pomogła,na razie sterownika, wiązki przewodów i płytki na palniku nie biorę pod uwagę,bo były podmienione i było to samo. Cytuj
romekBS1016 Opublikowano 23 Stycznia 2025 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Hmm, dziwne że podajnik zewnętrzny coś ma wspólnego z wewnętrznym. Może i jego kondensator nieciekawy?? A te 0.087uF to faktycznie czy zero się dopisało, bo taki wynik to trup. Jeśli nawet ma 0,87 to z czasem siada i nie wystarcza pojemności. Cytuj
witkowskimarek Opublikowano 23 Stycznia 2025 Autor #7 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Taki wynik był.0,087 Podajniki w jednym czasie starują,a wewnętrzny ma ustawione plus 50 procent czasu pracy względem zew. Zastanawia mnie skąd to 116v się bierze w chwili gdy nie powinien pracować Jeśli by sterownik to po podmianie byłoby dobrze a było tak samo. Jutro będę w domu,to w sobotę podmienie kondensator na mniejszy,może 0.8 i zobaczę czy to coś zmieni. W sumie jestem ciekaw,dlaczego na tabliczce silnika podajnika jest 2uf a jest zamontowany 1uf. Zresztą 2uf też był na próbę założony i nic to nie zmieniło Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi