Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie  sprawa ma się tak.Generalnie Ci co robili mi gaz to się wszyscy znają kominiarz z nimi oni z projektantem każdy Siebie poleca :) zrobili mi ogrzewanie w domu czyli piec gazowy i rury do przyłączenia z nim,ale nie została zrobiona wentylacja w pomieszczeniu gdzie jest piec mimo,że on jest z zamkniętą komorą spalania bodajże w dodatku przy samym drzwiach wejściowych no ale  był kominiarz i mówił,że nie powinien podbijać,że ''wentylacja jest'' zadzwoniłem przy nich do tych co robili bo oni się znają no  i powiedział,że trzyma za słowo ich i mi podbił dokument.Pytałem się kominiarza jak to zrobić i żeby np nie robić już dziur w panelach a mam rozsuwaną sień czyli pomieszczenie takie gdzie idą schody na strych jedynie zasłaniają drzwi przesuwne to powiedział,żebym sobie kratkę dał w panelach a w sieni zrobić otwór na zewnątrz tam dać rurę i kominek a z tą kratką w panelach to połączyć kolankiem 90stopni bo niby to tak jakby inne pomieszczenie mimo,że drzwi dzielą przesuwne i ok sprawa ma się tak bo on jeszcze mówił,że  powinno się rurę wypuścić na zewnątrz budynku aż pod sam dach.Ci co robili to mi powiedzieli,że kratka sama tutaj wystarczy w ścianie niż cudowanie z rurami wystającymi pod sam dach.Poczytałem w necie trochę i znalazłem takie kominki dwa co mi wpadły w oko najmniejsze rozmiarowo:

1.https://allegro.pl/oferta/wywiewka-fi110-z-kolanem-i-rozeta-dakaj-braz-15107483802

2.https://allegro.pl/oferta/kominek-wentylacyjny-fi110-z-trojnikem-czarny-13236679023

byle tylko była jakaś wentylacja kwestia taka,że mój dom jest obok drugiego domu bliźniaka dzieli nas tylko wjazd na szerokość samochodu osobowego a sąsiadka jest taka,że lubi sie czepiać a nie przebywa na stałe tutaj tylko raz na jakiś czas wpada.O ile komin od pieca to jest na podwórko puszczony to czy taki kominek może być śmiało wypuszczony jak bedzie te 25cm od ściany odstawał? nie wjeżdżają tutaj,żadne auta cieżarowe.Przed wjazdem mamy studzienki kanalizacyjne i jak zmierzyłem to obie wywiewki na dole przy domu od elewacji wystają po 23cm to kominek byłby z 3cm więcej z tym,że u góry na ścianie.Czy mogę mieć o to problemy czy montować? i  jak ten to brać z klapą zwrotną taki kominek czy zbędny bajer? w załączniku zdjęcia u mnie wewnątrz jak wygląda to i zewnątrz

2865503600_1732561674_org.jpg

1998835200_1732561679_org.jpg

IMG_20241130_225207.jpg

IMG_20241130_225225.jpg

IMG_20241130_225238.jpg

4124036900_1732561688_org.jpg

Edytowane przez niko9999