Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow,

mam nadzieje, ze pomozecie mi troche zrozumiec jak nalezy ustawic ogrzewanie i wytkniecie mi bledy myslowe. Slowem wstepu, rok temu kupilem dom, w ktorym zamontowany jest kociol ATAG A200S (o mocy do 19,3 kW). Jedyne co powiedzial mi poprzedni wlasciciel to gdzie dolewa sie wode do systemu i to wlasciwie tyle. 

Dom 3 pietra 70m2 kazde. Na parterze w kuchnio salonie zamontowany termostat wewnetrzny, na zewnetrznej polnocnej scianie czujnik do sterowania pogodowego.

Na parterze kaloryfer w korytarzu, wc, kuchnii i 3 w salonie. Na 1. pietrze na korytarzu, w 3 pokojach, w lazience podlogowka. Na 2. pietrze w pokoju (przykrecony termostat na 1 bo pokoj nieuzywany). Jedyny kaloryfer w piwnicy to tam, gdzie jest zamontowany kociol.

Jesli chodzi o sterowanie, jest to sterownik ATAG ONE, dajacy mozliwosc sterowania albo termostatem wewnetrznym lub pogodowka. Przy wyborze pogodowki mozna dobrac wplyw pomieszczenia.

Proby ustawienia ogrzewania zaczelem od sterowania termostatem - nastawa 21,5°, wszystkie kaloryfery w pomieszczeniu odkrecone na max. Przy temperaturze zewnetrznej +3° temperatura wody zasilajacej grzejniki wynosila okolo 40°. Powodowalo to, ze kociol zalaczal sie przy okolo 21° i grzal dlugi czas oscylujac w granicy 21,4°-21,5°. Grzal okolo 2h, pozniej osiagnal wymagana temperature, wylaczal sie na 15 minut i powtorka. Temperatury zasilania nie da sie recznie zmienic.

Pytanie podstawowe -  czy taka praca kotla jest w porzadku? czy lepiej zeby pracowal caly czas na niskiej temperaturze zasilania, czy zeby nagrzal "na zas"?

Przy takim trybie kociol pobieral okolo 10-12 m3 gazu na dobe. Jednak to co mi najbardziej przeszkadzalo, wydaje mi sie, ze pomieszczenia na 1. pietrze byly niedogrzane - termostaty ustawione na 3 i zaden sie nie zamknal.

Nastepnie sprobowalem sterowania pogodowego. Jako "wplyw pomieszczenia" wybralem "room control" (do wyboru sa "off", "less", "medium", "more", "room control"). Poskutkowalo to, ze kociol zalacza sie od 21,5° i nagrzewa na 22°. Roznica jest w temperaturze zasilania - kociol dazy do do 60° i rowniez nie mam wplywu na jej zmiane. Pomieszczenia na 1. pietrze wydaja sie cieplejsze (szczegolnie lazienka z podlogowka), ale zmienil sie tez sposob pracy kotla -  teraz nagrzeje mocnej i dluzsze sa przerwy przed kolejnym startem.

Nie do konca wiem jak sobie poradzic z tym problemem. Czy optymalna bedzie opcja sterowania pogodowego z wplywem pomieszczenia jako "off" i przykrecenie kaloryferow w pomieszczeniu z termostatem na 3? Czy wowczas kazde pomieszczenie bedzie oddzielnie sterowane poprzez glowice w grzejnikach? Skad wowczas kociol bedzie wiedzial kiedy sie zalaczyc i wylaczyc?

Moze troche chaotycznie, ale zadawajcie pytania to dopowiem w razie czego.

Pozdrawiam

Mateusz