Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Aplikacja do eksperymentowania z harmonogramami i ustawieniami pomp ciepła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie,

Któregoś wieczora miałem przestój w pracy i zacząłem robić aplikację do analizowania historycznych danych pogodowych pod kątem optymalizacji pracy pomp ciepła. Kupiłem dostęp do bazy danych meteo, wciągnąłem sobie dane z 5 lat dla Warszawy i na razie mam takie coś:

image.png.58a2e6378e01b512f3562a9170b839f2.png

Generalnie pomysł jest taki, żeby można było sobie oglądać dane pogodowe dla danego regionu (będzie kilka miast z różnych stref w Polsce) i na podstawie tych danych ustawiać harmonogram.

Jak już to ogarnę to chcę zrobić symulacje. Tzn. wyklikujemy sobie, że w październiku mamy włączoną pompę ciepła na ogrzewanie od 18:00 do 22:00 i od 4:00 do 6:00 puszczamy na instalację 42'C, grzanie CWU od 13:00 do 15:00 temp 55'C i aplikacja bierze uśrednione temperatury z danego dnia z przestrzeni 5 czy 10 lat i oblicza na jakim COP będzie pracować pompa przy ogrzewaniu. Np. do mojego Panasonica w instrukcji serwisowej są tabele dla różnych temperatur zasilania i zewnętrznych z których można to w przybliżeniu policzyć. Może nawet dało by się jakoś w przybliżeniu policzyć ile prądu budynek będzie potrzebował przy danych ustawieniach po wklepaniu całorocznego zapotrzebowania (aplikacja by rozłożyła roczne zużycie na miesiące wg. jakichś tam przeciętnych danych zużycia w różnych miesiącach).

image.png.01dad9bf471d96bd8611f0a29ce6fba4.png

To jest do Panasonica L 9kW 1f R290.

Może później dało by się dorobić jakieś mądre algorytmy które same proponowały by optymalne działanie.

Co Wy na to?

Edytowane przez kaamil1984
🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski