Mack Opublikowano 16 Listopada 2009 #1 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie. Jestem nowy na forum ,lecz instalacjami zajmuję się około.10 lat. Kocioł gazowy pracuję już 3 sezon jest to kocioł kondensacyjny. Hoval z 3-dr. zaworem przeł. na wężownice c.w.u. Dokładam kocioł na paliwo stałe stoi i czeka już 3 latka - więc czas już na niego :) . Kocioł to De Dietrich CF 120 CSE , zasobnik Termica -nierdzewny 2x węż. 200L. Instalacja zamknięta + wymiennik + instalacja otwara . Mam Pytanie odnośnie sterowania , wszyscy producenci ,których znalazłem aby mieli sterowanie c.w.u i c.o. bez nadmuchu. (ctm,tatarek,Frisko,Compit) Mają taką funkcje ,że jak tempertaura osiągnie 90-95 st.C to włączają się wszystkie pompy aby nie zagotować wody , zakładając że np. nie zamknę drzwiczek (bo zapomnę abo coś :) czy jak zacznie mi się gotować woda na układzie otwartym i cała strona otwarta będzie się gotować to jak będą chodzić pompa na zamkniętym to czy się tam nie zagotuję bez mała wymiennik będzie mega gorący. Cytuj
Mecenas Opublikowano 16 Listopada 2009 #2 Opublikowano 16 Listopada 2009 czy jak zacznie mi się gotować woda na układzie otwartym i cała strona otwarta będzie się gotować to jak będą chodzić pompa na zamkniętym to czy się tam nie zagotuję bez mała wymiennik będzie mega gorący. Zasadniczo nie powinna. Bo po storni pierwotnej masz góra 100 stopni a po wtórnej ciśnienie 1,5[bar], czyli temperatura wrzenia wynosi 110 stopni. Cytuj
Mack Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2009 No właśnie :) . Dodatkowo będzie ta woda z układu otwartego w jednej z wężownic , podobno wodą gotującą wody nie zagotuję lecz tego nie wiem :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi