Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów.

Jestem to mój pierwszy "post" czy zawracanie się z problemem do innych ludzi,z reguły ktoś miał jakiś problem wcześniej i można było po przeczytaniu, go rozwiązać bądź przynajmniej wiedzieć gdzie szukać.

Nie przedłużając od kilku dni mój piec traci połączenie (nie widzi) panela esterx80 . Po odłączeniu od zasilania panelu,pojawia się na piecu i np. po kilku godzinach lub na drugi dzień samoczynnie znika,co powoduje że piec pomimo ciepła w domu zaczyna sobie pracować i zjadać nie potrzebnie pelet.

Wszystko działa od ponad roku i nie było żadnych problemów, nie jestem pewien ale może to być od momentu ściągnięcia aktualizacji z econet,ale nie wiem czy to była tylko aktualizacja aplikacji czy softu bo żadne cyferki sie nie zmieniły w wersji oprogramowania.

Czy może ktoś miał podobny problem?(przupominam że po roku)

Pozdrawiam Piotr 

Opublikowano

Aktualizacji do Estera x80 nie ma, a econet tu nie ma nic wspólnego. Jak było ok a teraz nie łączy się sterownik z panelem to znaczy że gdzie albo sam albo jakiś gryzoń przegryzł Ci kable, lub się poluzowały przy kostce panelu lub w kotle przy sterowniku.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Mcgiwer napisał(a):

Aktualizacji do Estera x80 nie ma, a econet tu nie ma nic wspólnego. Jak było ok a teraz nie łączy się sterownik z panelem to znaczy że gdzie albo sam albo jakiś gryzoń przegryzł Ci kable, lub się poluzowały przy kostce panelu lub w kotle przy sterowniku.

Dzięki za chęć pomocy,no gryzoń odpada, może faktycznie się poluzowały bo coś grzebałem ostatnio z porodówką bo mi jej nie widzi i może coś tam ruszyłem, Ale dziwne to by było bo przecież np. teraz działa widzi wszystko i za noc albo dzień nagle znika,tylko jak zrestartuje panel albo wyłączę piec od zasilania to znowu działa.🤦

20 godzin temu, Kolczyk napisał(a):

porodówką*- pogodówką miało być 😁

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Chciałbym jeszcze dodać bo chyba nie do końca jasno opisałem problem.

Nie znika na i cała komunikacja z panelem tylko wywala go z ustawień jako" termostat kotła" panel pokojowy był ustawiony zawsze jako termostat kotła i pod niego piec był ustawiony,kiedy on "znika"piec pali się jak i kiedy chcę. Nie mogę również ustawić estera jako termostat mieszacza, jest do wyboru ale nić to nie daję,tak jak w kotle (uniwersalny wychodzi a ester nie) tylko po jego resecie wskakuję.

Piec widzi go niby bo pałaczenie jest i z panelu mogę zmieniać parametry,ale wywala go jako termostat. Czemu tak się dzieje może ktoś wie?

Z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Jak już pisałem wyżej, najpierw trzeba sprawdzić połączenia przy panelu i przy sterowniku, bo może nie mieć gdzieś dobrego styku, ewidentnie panel gubi komunikacje ze sterownikiem, jak tam jest wszystko ok, to panel do sprawdzenia, ale stawiam na złe połączenie.