Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Grzeje teraz cały czas kotłem gazowym, czy któryś z widocznych na zdjęciu zaworów od kotła węglowego (które są jakoś połączone z gazowym) muszę specjalnie ustawić ? 

Dziękuje za informację i pozdrawiam.

Sławek

IMG_20201012_084442_4.jpg

Opublikowano

Ja mam zasypowy i gazowy, tylko że one u mnie działają z wymiennikiem. Za mało zdjęć. Zdjęcie całej instalacji pokaż nad piecem. 

Tak jak bym miał z tego zdjęcia coś obstawiać to pierwszy zawór z sitem (na górze) jest zasilający na pompę, drugi to jest mieszający czwordrozny, a trzeci na powrót do pieca.

Na logikę jak nie masz wymiennika ciepła tylko masz to połączone w jednej instalacji to zamykasz zawory tam gdzie masz zasilanie "zawór na rurze na wyjście wody z pieca" oraz powrót "zawór na rurze powrotu wody do pieca". Chodzi o to żeby woda, która grzeje kocioł gazowy szła tylko na instalację na grzejniki a nie szła do pieca, bo pieca grzać nie musisz.

I analogicznie powinieneś mieć też zawory na instalacji wejścia i wyjścia kotła gazowego, które wtedy w wypadku grzania gazem otwierasz.

O ile tak to masz zrobione, zdjęcie za dużo nie pokazuje, czy są tam jeszcze jakieś zawory itd.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, psychoderyna napisał:

OK, dzięki za podpowiedź, ogólnie wszystkie inne zawory mam otwarte. Czyli te dwa czerwone zakręcam, a co z tym niebieskim ? 

IMG_20201012_104801_8.jpg

Opublikowano

Chcę zaznaczyć, że nie jestem specjalistą tylko biorę to tak na logikę, bo zdjęcie tez nie obrazuje pełnej instalacji i czy są tam jeszcze jakieś obejścia i inne rzeczy. Ale jeżeli masz tak jak napisałem na górze to powinno być ok. Niebieski zostaje, bo to jest zawór mieszający, prościej mówiąc miesza ciepłą wodę z zasilania z zimną z powrotu . Zresztą jak piec nie chodzi to on jest w stanie "spoczynku" przekręcając go dobierasz tylko mieszankę wody. Nie wiem czy jasno to napisałem więc ten krótki filmik ci to wyjaśni: 

zobacz tu informacje o zaworach mieszających: https://building-companion.pl/blog/artykuly/instalacje/jak-dziala-zawor-czterodrogowy-jak-go-podlaczyc-i-ustawic-porady/

Opublikowano

Pokaż gdzie jest wpięty kocioł gazowy.

Opublikowano
  • Autor

ostatnie zdj

W dniu 12.10.2020 o 11:45, gersik napisał:

Pokaż gdzie jest wpięty kocioł gazowy.

Ostatnie zdjęcie na dole po lewej stronie 3 szare rury idą od gazowego (jedna chyba od zasobnika na wodę?)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Jeśli te rury są od kotła gazowego i wpięte do tych pionowych to musisz zamykać zawór 4d na instalację bo inaczej będzie obracało przez kocioł węglowy.

Przydały by się lepsze zdjęcia.

Opublikowano
  • Autor

Tak, jest wpięte do tych pionowych.. raz z ciekawości podczas grzania dałem ten niebieski na "1" i temperatura na kotle węglowym troszkę skoczyła, czyli pewnie gorąca woda szła przez kocioł.. Teraz mam tak na 7-8 bo nie wiem czy można go maksymalnie zamknąć na 10 jeżeli węglowego nie używam ?

Opublikowano

Można.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.10.2020 o 07:16, gersik napisał:

Można.

Dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu