1gregor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Witam. Czy jest możliwość w takich drzwiczkach kotła zamontowanie rozety bądź kierownicy powietrza wtórnego? Chodzi mi o drzwi te górne zasypowe. Otóż mam pewien ptroblem z kotłem, jest przewymiarowany. Zauwazylem, że dochodzi do miejscowego gotowania wody. Kocioł z rudztem wodnym. Gdy palę w nim i mam rozszczelnione górne drzwi to takiego efektu nie ma a przy okazji lepsze dopalanie spalin i dymu. Kocioł spalanie górne i palę od góry, ale w instrukcji jest napisane, aby rozpalić od dołu, no ale wtedy kupa dymu i smród i większe zużycie opału.
OnPell Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Wg. mojej opinii jest to kocioł z górnym spalaniem. Masz może przekrój tego kotła lub chociaż producenta i model ?
1gregor Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Tych kotłów już nie produkują i się nie dziwię. Dlatego chciałem go jakoś usprawnić.
Gość witek1234 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 A w czym problem? Wycinasz szlifierka w górnych drzwiach otwór powiedzmy 4×8 cm. Nad otworem wiercisz i gwintujesz otwór na śrubę do regulacji szczeliny fi 4 lub 5. Strugasz np. z blachy klapke . I jest. Można bardziej finezyjnie ale to zależy od pomysłowości, kreatywności , możliwości oraz talentu. Palenie od góry bez dopływu PW z klapki idzie dużo mniej sprawnie niż z taką klapką.
Ryni Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Możesz też kupić gotowy element na Allegro KPW z rozetka kosztuje około150- 160zł.
Gość witek1234 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 I proszę bardzo. Ryni to pomocny chłopak :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.