Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szari napisał:

Tu możecie posłuchać co krótkofalowcy gdzieś tam gadają choć tu trzeba mieć pojęcie o częstotliwościach choć "wodospad" pokazuje gdzie gadają :) zerknijcie: http://dlwis-websdr.ham-radio-op.net:8901/

Da się to ogarnąć, choć na 80m gadają w LSB i są porozjeżdżani w częstotliwości, jest co robić, żeby się cały czas wstrajać.

Edytowane przez Ryni
  • Lubię to 1
Opublikowano

W normalnym radiu masz filtry jedne lepsze jedne gorsze ale zawsze wstroisz się w częstotliwość Odbiorcy i Nadawcy (odstroisz się parę Hz) niezależnie od nadawcy i odbiorcy. Ja pierdziu ja tu małą szkołę prowadzę  Panowie to jest intuicyjne jak się weźmie radio w dłoń. Wiesz którą gałą kręcić aby było lepiej.

Opublikowano

@szari co innego kręcić gałą, co innego klikać myszą po ekranie, trzeba się przyzwyczaić, nieważne, już zacząłem myśleć jak reanimować CB, brakuje mi porządnej anteny i z 10mb RG58, no i wysokości takiej jak miałem mieszkając we wieżowcu.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz RG58 to nic i nic sobą nie prezentuje do (około 50 Mhz), później straty są większe niż oczekiwania. Belden H1000 bajka 145Mhz działa DOBRZE,  450 działa bo nie ma nic lepszego. I teraz pomyśl że ja 12 lat temu miałem zajebistego 5 PLN/M BELDENA H1000 w tej cenie. Kupiłem aż 45m. 

EDIT:

Łoooo ja pierdziu 13PLN z GROSZAMI z metra. POmyśl jaka to róznica. a To nie jest najlepszy kabel, i antena

Edytowane przez szari
  • 1 rok później...
Opublikowano

witam.widze Panowie obeznani w temacie jakie radio krotkofalowe polecanie chce@zaznaczyc ze egzaminow nie bede zdawal ale chcialbym miec takie w razie w gdyby odcieli internet telefony bo w dzisiejszych czasach roznie moze byc a tak to chociaz bede mial lacznac ze swiatem zeby sie gromadIc chcialbym cb radio stacjonarne a takze krotkofalowe pomozec

Opublikowano

To chcesz mieć cb-radio czy krótkofalowe bo to dwie różne rzeczy? 

Przypominam że na KF czy UKF musisz mieć licencję

• Przydało się 1
Opublikowano

Od dość dawna... 😄  czyli tak od 1990 roku a od 1965 roku mam licencję KF

Opublikowano

Ech... świat jest mały...

Teraz to już jestem emeryt 😄   Rozleniwiłem się, czasem coś tam podłubię

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 1.04.2020 o 18:43, szari napisał(a):

...krótkofalarstwo podzieliło się starsi operatorzy siedzą głównie na 3,5Mhz i gada sobie Zdzichu, Radek, Mietek i Józef o lekach, pogodzie, generalnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu "żują szmatę" zypełnie jakbyście w 10 jechali 10 kumpli samochodami z Polski do Hiszpanii.

I wszystko os 144Mhz w górę tu gadają ludzie w średnim wieku, mamy przemienniki więc zwykłe radio ręczne daje nam praktycznie 100-300km zasięgu aby pogadać chwile zapytać o to o tamto...

Internet nie zagarnął całej uwagi młodych i nadal pojawiają się tacy, których interesuje szeroko pojęte krótkofalarstwo. Problemem może być próg wejścia do towarzystwa, cena sprzętu nie jest przystępna dla studenta. Zaczynają więc bardzo nieśmiało. Gdyby ktoś umiał zachęcić i pokierować młodymi, podobnie jak koledzy wyżej, to byłoby korzystniej. Czy są na przykład jeszcze jakieś kluby, świetlice w których można zobaczyć prawdziwą radiostację, poznać podstawy krótkofalarstwa, zrozumieć ten temat?

Link podany wyżej już chyba nieaktualny, więc poszedłem w ślad za kolegą i znalazłem zainteresowanemu tylko podobną stronę.

http://185.199.176.46:8091/