Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zabrudzona instalacja

wojtekAK6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

mam problem z zabrudzoną instalacją:
- co 2 lata muszę wymienić zawór 3 drogowy w piecu gazowym - leje się z niego,
- po dwóch latach wymieniłem pompę w piecu (gwarancja),
- co 1 do 3 lata muszę wymieniać wkładki termostatyczne na rozdzielaczu, które są napędzane przez siłowniki.

W załączniku zdjęcia zabrudzeń.

Informacje o instalacji:
- Uruchomienie 2013-11
- W całym domu podłogówka na rurach HERZ plastik, reszta rur miedź
- 2 grzejniki łazienkowe Gorgiel
- piec Vaillant ecoTEC plus VCW PL 296/5-5 R2

Początkowo instalacja była zalana wodą + 2 litry inhibitorem.  Po 2-ch latach w związku z problemami z przeciekami instalacja była przepłukana wodą i zalana już tylko wodą. Instalacja dalej przecieka, uszkadzają się wszelkie uszczelki i zacierają ruchome elementy.

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu może jakiegoś dobrego filtra lub czegoś innego a może jest tu jakiś dobry hydraulik z małopolski który by mógł pomóc... Interesuje mnie rozwiązanie które będzie skuteczne i pewne. Jestem przygotowany że może to kosztować. I tak cały czas płacę za wizyty hydraulika...

Piec środek 2020_02_22.jpg

rozdzielacz podłogówka.jpg

Wkładka stara głowa.jpg

Wkładka termostatyczna nowa używana.jpg

zawór 3 drogowy 2015_12_29.jpg

Opublikowano

Filtr SENTINEL vortex + dobrać preparat mają kilka

Tanie nie będzie ale na pewno będzie lepiej

Może być kwestia pomieszania materiałów i pojawi się właśnie takie coś, preparat odpowiedni nie czysty inhibitor

Opublikowano

MoskiTe nie zdążyłeś z doradą. Zdążyłem kupić Fernox TF1 Total Filter + płyn Fernox Filter Fluid + Protector. 

1410641165_wodazinstalacji2020_03.thumb.jpg.a30d39bef5ba100df7cc90ac0deb2676.jpg

Zrobiłem jeszcze jeden test. Włożyłem wkładkę termostatyczną do octu. Bo jak pisałem wyżej ten osad nie jest magnetyczny. Pomyślałem że to może być kamień więc ocet powinen go rozpuścić. Po 12 h wyciągłem i ten osad zszedł po lekkim przetarciu palcam ten czarny i ten rudy. Moim zdaniem osad to nie tylko kamień ale kamień też tam jest. Reszta to pewnie jakieś żelazowe zwązki.

TERAZ MAM PYTANIE!!!

Co założyć na instalacje żeby jak dolewam wody do instalacji to żeby nie pachać w nią dodatkowego dziadostwa. Znalazłem coś takiego:

https://www.bwt.pl/pl/Produkty/Klienci-indywidualni/Technologia-domowa/Ochrona-systemow-grzewczych/Strony/default.aspx

https://www.instalator.pl/2018/06/zespol-do-napelniania-i-uzupelniania-instalacji-herz/

http://www.husty.pl/images/husty/pliki_do_pobrania/syr/prospekt/prospekt_3200_v3_PL_net.pdf

Widzę że moja instalacja poprustu musi mieć wodę taką jak wymaga tego norma i tyle :P

Teraz tak co do pH to widzę że musi być między 8,2- 8,5 wtedy nie ma różnicy potencjałów i nie reaguje. Jak pH jest złe to sobie wy-reaguje tyle że się wkońcu pH zrównają i proces rdzewienia bardzo spowolni. Czy te produkty do napełniania wody jakoś "ustawiają" to pH czy nie? 

A może inaczej, kupić sobie pompę do napełniania instalacji, zrobić sobie wpięcie, kupić wodę demineralizowaną i to zalać. Sprawdziłem woda taka ma pH 7 (obojętne) więc musi doreagować z instalacją do 8,2-8,5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.