Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedogrzewanie grzejników

PawelKie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu wymieniłem kocioł na kondensacyjny Keller windsor. O ile w poprzednim sezonie za bardzo nie miałem okazji go sprawdzić ( założony na przedwiośniu)  tak w tym sezonie dostrzegam problem z którym nie bardzo wiem co zrobić. Niestety serwisant twierdzi że z piecem jest ok, hydraulik (tfu) w myśl zasady "będzie pan zadowolony" przestał odbierać telefon. O ile teraz jest zima jaka jest nie marznę, ale przy standardowej jaka powinna być...

Układ ma +/- 20 lat, rury miedziane, podłączone szeregowo ( sorki mało sie na tym znam,  stwierdzenie hydraulika) grzejniki większość purmo, kilka innych wynalazków.

Odpowietrzone jest wszystko na 101%. Ciśnienie jakieś 1,8 bara. Filtry czyściutkie jak dupka niemowlaka zaraz po zmianie pieluchy.

Do tej pory grzane było z pieca na eko groszek lub z pieca z komora otwartą  i problemów żadnych nie było.

Przechodząc do problemu.

Część grzejników grzeje max 1/3 powierzchni lub grzeją losowo - dzisiaj grzeje ten, jutro grzeje inny. Jeden z grzejników w piwnicy wymieniany był na większy i ten grzeje w 1% swojej powierzchni zaraz przy zaworze doprowadzającym, odpływ ma temperaturę otoczenia. Grzejniki które są podłączone po kolei grzeją względnie normalnie. Wygląda to mnie j więcej tak jak by przez niego ciepła woda nie przepływała. 

Po rozmowie z kolejnym fachowcem każdy rozkłada ręce. Doszedłem sam do wniosku że być może w piecu jest zbyt słaba pompa na co kolejny hydraulik stwierdził ze raczej jest dobra a przyczynę to on może przyjść poszukać MOŻE w okolicach maja.  No i właściwie każdy umywa ręce a jak na mój gust nie do końca jest jak być powinno.
Any idea? Any help?
Może jakiś rozsądny fachowiec w okolicach Łodzi?

Opublikowano

Sie ma

Fachowcem nie jestem ale
1. Grzejniki z glowicami nigdy cale nie grzeja, u mnie przy ekogroszku tez niektore kaloryfery sa zimne bo glowice sie zamknely a w pokoju jest w sam raz
2. Jak jest ustawiony ten twoj kociol, jaka ma moc i ile kaloryferow dokladnie grzeje, jaka jest ustawiona temp. Na tym kotle
3. Co do pompy to sprawdz na jakim biegu pracuje i ustaw na 3 jesli sie da

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hmmm... A nie masz przypadkiem głowic z regulowanym przepływem,  takich jak np Danfoss?  

Opublikowano

1. Grzejniki z glowicami nigdy cale nie grzeja, u mnie przy ekogroszku tez niektore kaloryfery sa zimne bo glowice sie zamknely a w pokoju jest w sam raz

Mogę je zdjąć i efekt będzie taki sam
2. Jak jest ustawiony ten twoj kociol, jaka ma moc i ile kaloryferow dokladnie grzeje, jaka jest ustawiona temp. Na tym kotle

Kocił jest ustawiony przez serwisanta, automatyka pogodowa i takie tam.

3. Co do pompy to sprawdz na jakim biegu pracuje i ustaw na 3 jesli sie da

No własnie się nie da. Pompa jest wbudowana w piec, sterowana przez automatykę.

Opublikowano
W dniu 22.02.2020 o 09:12, Jozefg1 napisał:

Hmmm... A nie masz przypadkiem głowic z regulowanym przepływem,  takich jak np Danfoss?  

Raczej nie..

Wczoraj jeden grzejnik zaczął grzać, drugi przestał..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.