wladziu22 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Cześć Wszystkim, Chciałbym prosić o weryfikacje grubości rur oraz ew. punktów rozgałęzień dla wody użytkowej. Na schemacie podałem orientacyjne długości rur w metrach, a w nawiasach grubość rury czyli 16, 20 i 26-tka. System rur który wybrałem to HERZ PE-RT/AL/PE-RT typ 2 oraz 2 rozdzielacze firmy Huber 6 i 5 odejść (RWC-5 i RWC-6). Oba maja certyfikat PZH. Głównie to co mnie nurtuje to: 1. Czy rozdzielacz dolny powinien być odseparowany trójnikiem czy przelotowy ? 2. Czy zasilnie rozdzielacza górnego wystarczy rura 20x2 pert? (Pytam gdyż jakbym dał 26 to musiałbym użyć kolanek, a 20tke idzie wygiąć.) 3. Jak łączyć rury 16tki z nyplem 1/2'' w rozdzielaczu ? jakiś konkretny zacisk czy coś zakręcanego ? Bardzo proszę o fachową poradę.
qbolbol Opublikowano 5 Lutego 2020 #2 Opublikowano 5 Lutego 2020 1. Trójnikiem. 2. Lepiej żeby to była rura 26/3. 3. Do rozdzielacza zastosuj nypel redukcyjny 3/4' na 1/2'. Pexa 16 z nim połączysz dzięki złączu eurokonus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.